Μέρκελ: Δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Μέρκελ: Δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Την έλλειψη προόδου στα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, επεσήμανε σε δηλώσεις της η Αγκελα Μέρκελ. 

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας η Γερμανίδα Καγκελάριος που αναφέρθηκε επίσης στο Βrexit, λέγοντας ότι έχει απομείνει λίγος χρόνος και ορισμένα κράτη – μέλη χάνουν την υπομονή τους.

Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχεται λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν επί θεμάτων εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ο οποίος, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο και προσέθεσε: «Εχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Στόλτεμπεργκ: Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι βοηθά την αποκλιμάκωση

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι του βοηθά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας στον Τύπο προ της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει ταυτόχρονα να εργάζεται για ώστε να υποβοηθήσει την “αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων”.

Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι όταν το πλοίο Ορούτς Ρέις είναι στο λιμάνι, “όπως αυτό συμβαίνει τώρα”, αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιορίζεται στην δημιουργία και τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής και διαχείρισης περιστατικών σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή δυστυχημάτων και ατυχημάτων- που όπως υπενθύμισε έχουν συμβεί μεταξύ των δύο συμμάχων στη δεκαετία του 90 και κόστισαν ανθρώπινες ζώες. Σημείωσε δε ότι αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός, συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, αλλά δεν αφορά την επίλυση των ζητημάτων που υποβόσκουν, δηλαδή της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, μεσολάβηση για τις οποίες έχει αναλάβει η Γερμανία και άλλα κράτη - ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η στρατιωτική απεμπλοκή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων που υποβόσκουν, σημείωσε. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός μηχανισμός για την απεμπλοκή και την πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων, εξήγησε.

Επιστροφή στην Αττάλεια για το Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα