Εξελίξεις στη Λιβύη: Μετέβη εκτάκτως ο Ακάρ - Ετοιμάζουν επίθεση, λέει ο στρατός του Χαφτάρ

Εξελίξεις στη Λιβύη: Μετέβη εκτάκτως ο Ακάρ - Ετοιμάζουν επίθεση, λέει ο στρατός του Χαφτάρ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να ταξιδεύει εκτάκτως, συνοδευόμενος από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επανεξέτασης των δραστηριοτήτων των δύο χωρών,  βάσει του παράνομου μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, συνομιλία είχαν τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό ποιος έλαβε την πρωτοβουλία. 

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι δυο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή για τη Συρία μέσω στρατιωτικών διπλωματικών καναλιών. 

Η επικοινωνία των δυο ανδρών έρχεται μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Τζο Μπάιντεν, φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο οποίος καταφερόταν κατά του προέδρου της Τουρκίας. 

Αυτή η νέα επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της παρέμβασης του Πούτιν ο οποίος πρότεινε στα τέλη Ιουλίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεσολαβήσει ο ίδιος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Έντονες αντιδράσεις από τον στρατό του Χαφτάρ

Η συνάντηση προκάλεσε την έντονη ανησυχία στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για επίθεση που θα έχει ως σκοπό τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον ανεπίσημο λογαριασμό του ΕΛΣ, αναφέρουν πως «διαρροές πληροφοριών από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ στην Τρίπολη, καθώς έχουν εκφράσει την ανάγκη να επιτεθούν και να πάρουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου σε μια γρήγορη επίθεση, ελπίζοντας ότι θα πιάσει »στον ύπνο» τον Λιβυκό Στρατό δεν θα δώσει στην Αίγυπτο αρκετό χρόνο να αντιδράσει».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα