Πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα κατασκευάσει στην Συρία ο Ασαντ

Πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα κατασκευάσει στην Συρία ο Ασαντ

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της εκ νέου σε μουσουλμανικό τέμενος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Ρωσία δεσμεύτηκε να συνδράμει το εγχείρημα.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επανέλαβε ότι, σε αντίθεση με την ισλαμική Τουρκία, η κοσμική Συρία επιθυμεί έναν ειρηνικό και θετικό διαθρησκευτικό διάλογο. Η χώρα φιλοξενεί έναν μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό, ο οποίος αντιπροσώπευε πάνω από το 10% του πληθυσμού της πριν την πολυετή εμφύλαι συγκρουση, αν και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα πολύ μικρότερος τώρα, καθώς πολλοί Χριστιανοί εγκατέλειψαν τη χώρα, ειδικά από περιοχές υπό τουρκική και αμερικανική κατοχή.

Με εκτενές του άρθρο, το Fort Russ News αναφέρεται στην απόφαση του Άσαντ, με μία ιστορική αναδρομή για τις σχέσεις της Τουρκίας με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της χώρας, σε σχέση με το καθεστώς της Συρίας. Αναφέρει συγκεκριμένα : «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη διάπραξη τουλάχιστον τριών Γενοκτονιών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι Αρμενικές, οι Έλληνες (συμπεριλαμβανομένου του Πόντου) και οι Ασσυριές Γενοκτονίες δεν ήταν λιγότερο σκληρές από το Ολοκαύτωμα της εποχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις γενοκτονικές πολιτικές της Ναζιστικής Γερμανίας.

Αιώνες πριν από αυτές τις φρικαλεότητες, η Τουρκία διέπραξε φρικτά εγκλήματα εναντίον του ιθαγενή χριστιανικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια, μετατρέποντας, δολοφονώντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας βίαια εκατομμύρια, καταστρέφοντας και μετατρέποντας την υπέροχη χριστιανική βυζαντινή κληρονομιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Συρία είναι πολύ ταραγμένη από τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην επικράτειά της. Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατέστρεψε πολλές πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές κοινότητες στη βόρεια Συρία, οι οποίες ήδη υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό λόγω ετών υπό ISIS και φιλοτουρκικής ισλαμικής τρομοκρατικής κατοχής»

Και το ρωσικό δημοσίευμα καταλήγει : «Η Ρωσία είναι επίσης ειλικρινής κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία και υποστηρίζει επίσης τον Πρόεδρο Άσαντ και τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση. Αυτή η ανακοίνωση δημιουργεί την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι η κοσμική, πολυεθνική, πολυθρησκευτική κοινωνία της Συρίας δεν έχει εναλλακτική λύση, και ειδικά όχι με τη μορφή τουρκικών ή άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τμήματα της χώρας».

 

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα