Νέα γρίπη των χοίρων επικίνδυνη για πανδημία - 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκτεθεί

Ο ιός G4 προέρχεται από τον H1N1 και έχει ήδη περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ερευνητές εντόπισαν στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων στην Κίνα, ο οποίος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι ικανά να προκαλέσουν μελλοντική πανδημία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS

Το στέλεχος ονομάσθηκε G4 και είναι γενετικός απόγονος του στελέχους H1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009: διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα για την προσβολή των ανθρώπων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, ερευνητές κινεζικών πανεπιστημίων και του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με εργαστηριακά τεστ, η ανοσία κατά των ανθρώπινων ιών της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει απέναντι στο G4.

Η κακή νέα εξέλιξη είναι ότι όσοι εργάζονται με τους χοίρους έχουν προσβληθεί σε μεγάλο ποσοστό, 10,4%, σύμφωνα με εξετάσεις αίματος που αναζήτησαν την παρουσία αντισωμάτων του ιού. Το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαίνεται επίσης ότι έχει προσβληθεί.

mega

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα