Δολοφονία Αφροαμερικανού στη Μινεσότα από αστυνομικό σε βίντεο

Δολοφονία Αφροαμερικανού στη Μινεσότα από αστυνομικό σε βίντεο

Για πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε έναν λευκό αστυνομικό να πιέζει το γόνατό του στον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Πέντε λεπτά. Ο Φλόιντ δεν έπρεπε να πεθάνει
Πιστεύω αυτό που είδα και αυτό που είδα ήταν λάθος από όλες τις απόψεις. Το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, όταν αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο έπειτα από κλήση καταστήματος τροφίμων που ανέφερε ότι ο Φλόιντ χρησιμοποίησε πλαστή επιταγή.

Όταν εντόπισαν το αυτοκίνητό του, οι αστυνομικοί είπαν ότι «αντιστάθηκε στους αστυνομικούς» και ότι πιθανόν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Στο σκληρό βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media, αυτόπτες μάρτυρες ακούγονται να φωνάζουν στον αστυνομικό να βγάλει το πόδι του από τον λαιμό του Φλόιντ, χωρίς ωστόσο να εισακούονται.

«Δεν αντιστέκεται, σταματάς την αναπνοή του», λένε στον αστυνομικό.

«Δεν κουνιέται», φωνάζει άλλος. «Τον σκοτώσατε;», ρωτάει ένα άλλο άτομο.

Η υπόθεση αυτή ξύπνησε μνήμες από το 2014. Τότε ένας άλλος άνδρας, ο Έρικ Γκάρνερ. Ο μαύρος άνδρας, που ήταν άοπλος, άφησε την τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη επειδή αστυνομικός του είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα και δεν τον άφησε, παρότι ο Γκάρνερ έλεγε επανειλημμένα «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο.

Το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης στην οποία σημειώθηκε το περιστατικό φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν μπορώ να ανασάνω», «βάλτε στη φυλακή τους λευκούς αστυνομικούς (KKKops)» και «συλλάβετε την αστυνομία».

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν, μάλιστα, και πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα πετώντας αντικείμενα και βάφοντας με σπρέι περιπολικά με αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα