Η Άγκυρα χαρακτηρίζει πτήση ρουτίνας την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Παναγιωτόπουλου

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει πτήση ρουτίνας την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Παναγιωτόπουλου

Τη δική της εκδοχή για όσα έγιναν την Κυριακή με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο έδωσε η Τουρκία προκαλώντας, βέβαια, με την απάντηση της.

«Δεν υπήρξε καμία παρενόχληση του ελικοπτέρου» που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υποστηρίζει η Αγκυρα, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ένα 24ωρο μετά το σχετικό περιστατικό. 

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για «δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας» από την Αθήνα, την οποία εγκαλεί για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με την υπόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τουρκικά αεροσκάφη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή».

Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Τα μαχητικά μας αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο και δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Η δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας με τρόπο που να δημιουργεί ένταση δεν ωφελεί την Ελλάδα. Αντ' αυτού, τα ζητήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών».

Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που τουρκικά F- 16 παρενοχλούν το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη καταδίκη του για το συμβάν είχε εκφράσει από χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτη τουρκική ενέργεια». 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα δηλώνοντας σχετικά από το Φαρμακονήσι: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα