Σε καραντίνα όλη η Ιταλία - Κόντε: Θα γίνονται πλέον μόνο απαραίτητες μετακινήσεις

Σε καραντίνα όλη η Ιταλία - Κόντε: Θα γίνονται πλέον μόνο απαραίτητες μετακινήσεις

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α' Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

 Αύξηση κρουσμάτων και νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία

Κορονοϊός: Όλη η Ιταλία σε καραντίνα - Περιορισμός μετακινήσεων

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, συνολικά, έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό 7.985 πολίτες. Σε σχέση με χθες, διαγνώσθηκαν 1.598 νέοι ασθενείς. Οι νεκροί είναι 463. Ενενήντα επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε μια ημέρα. Μέχρι τώρα, όμως, 724 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στόχος της απόφασης είναι να μην παρακινούνται, ιδίως οι νέοι, με ειδικές προσφορές, να πηγαίνουν για σκι, έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων όλης της χώρας θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τις 3 Απριλίου. Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν εκατό χιλιάδες χάρτινες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.

Η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από δυο εβδομάδες, ο 38χρονος Ματία, από την περιοχή του Κοντόνιο, άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Πρόκειται για τον "ασθενή ένα", ο οποίος είχε μεταδώσει τον ιό σε περίπου δεκαπέντε ανθρώπους.

"Λουκέτο" στον αθλητισμό μέχρι τις 3 Απριλίου

Την αναβολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ανά την ιταλική επικράτεια έως την 3η Απριλίου, αποφάσισε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας σε σημερινή της απόφαση, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να εκδώσει σχετικό διάταγμα, καθώς η χώρα έχει "χτυπηθεί" από τη μεγαλύτερη επιδημία κοροναϊού εντός της ευρωπαϊκής ζώνης.

Έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (09/03) με τους εκπροσώπους των ιταλικών ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων, αλλά και των εθνικών ομάδων, η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI), ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τα μέτρα της ενάντια στον ιό, αλλά και τις κινήσεις προστασίας από την περαιτέρω εξάπλωσή του.

"Η προστασία της υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα για όλα μας" ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε διατάξει προ ημερών, τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών γεγονότων -συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της Serie A- με κλειστές πόρτες μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού.

Ωστόσο, μετά την σχετική εισήγηση της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπή, ο ιταλικός αθλητισμός είναι πλέον έτοιμος να κατεβάσει "ρολά" μέχρι την 3η Απριλίου και βλέπουμε...