Κορονοϊός: Ορατός ο κίνδυνος πανδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πανδημίας από τον κορωνοϊό, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κίνδυνος πανδημίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

«Τώρα που ο ιός βρίσκεται σε τόσες χώρες είναι εμφανής ο κίνδυνος πανδημίας», ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση υπάρχουν 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 84.

Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 100 χώρες με πάνω από 111.000 ανθρώπους να έχουν νοσήσει. Εκτός Κίνας, η Κορέα έχει τα περισσότερα περιστατικά με 7.500 κρούσματα ενώ ακολουθεί η Ιταλία και το Ιράν που έχουν συνολικά 7.000 κρούσματα.

 Εφιαλτικό σενάριο για τον κορονοϊό στην Ιταλία: Μπορεί να νοσήσει το 60% και να πεθάνουν 1 εκατ. άνθρωποι

Οι ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊου.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς "να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν". Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι "το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής".

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Τσιόδρας: Στα 84 τα κρούσματα με κορονοϊό - Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους

Στην ανακοίνωση 11 νέων κρουσμάτων κορονοϊου προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγειας για το θέμα, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Από τα 11 νέα κρούσματα στην χώρα μας, τα τέσσερα δεν έχουν ιστορικό.

Πλέον, το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 84, 81 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και 3 ξένης υπηκοοότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή εισηγήθηκε αναστολή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω 1.000 άτομα, αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής σε εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων στην πατρίδα, ενώ ο στοχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, σημείωσε.

Ειδικότερα, στα πλαίσια δέσμης μέτρων πρόληψης, ανακοίνωσε:

-Αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων πάνω από 1000 άτομα και του Ημιμαραθωνίου.

-Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εξετάζεται ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, παράδειγμα τα δημοτικά συμβούλια.

-Εργαστηριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια.

"Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε την κορύφωση αργότερα" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι 56 από τα κρούσματα είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους, ενώ ζήτησε ακόμη από τις ευπαθείς ομάδες να "μείνουν σπίτι τους". Όπως είπε οι επόμενοι 2 μήνες είναι κρίσιμοι.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 27 νοσηλεύονται, ο ένας σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση, καλά στην υγεία τους. Επίσης για 4 κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα