Απειλεί ο Διάδοχος Σουλεϊμανί: Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή - Παγκόσμια ανησυχία

Απειλεί ο Διάδοχος Σουλεϊμανί: Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή - Παγκόσμια ανησυχία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του πανίσχυρου Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

 Ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί αναλαμβάνει στη θέση του δολοφονηθέντος Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της οργής που επικρατεί στο Ιράν μετά την δολοφονία του στρατηγού. Χτύπημα “διεθνούς τρομοκρατίας” το χαρακτήρισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν χαρακτήρισε τη δολοφονία ως το «μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ στη δυτική Ασία» και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η εγκληματική επίθεση στον Σουλεϊμανί είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος στη δυτική Ασία. Οι ΗΠΑ δεν θα αποδράσουν εύκολα από τις συνέπειες αυτού του λανθασμένου υπολογισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, που διακινήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το NBC, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ουάσινγκτον, έπειτα από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και τις απειλές του Ιράν αποφάσισαν να στείλουν επιπλέον 3.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Τα νέα αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, το Κουβέιτ και άλλα σημεία της περιοχής, χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

 Παγκόσμια ανησυχία με τη δολοφονία Σουλειμάνι. Ιράν: Θα εκδικηθούμε - Τραμπ: Θα σκότωνε Αμερικανούς

Παγκόμσια ανησυχία και αντιδράσεις στην Ευρώπη προκαλεί η δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Το Ιράν «υπόσχεται» εκδίκηση την κατάλληλη ώρα και στον σωστό τόπο, ενώ ο Τραμπ δικαιολογεί τη δολοφονία λέγοντας ότι ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς».

ΗΤεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί «σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς»

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

 «Οστρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός" στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

 Δημοκρατικοί: Ο Τραμπ δεν έχει εξουσιοδότηση για πόλεμο με το Ιράν

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο με το Ιράν, χωρίς να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, αναφέροντας παράλληλα πως θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτατους ηγέτες του Κογκρέσου πριν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Είναι η άποψή μου ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν», τόνισε ο Σούμερ από το βήμα της ολομέλειας της Γερουσίας.

«Αν σχεδιάζει μια μεγάλη αύξηση στρατευμάτων, και δυνητικά εχθρικών, για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα χρειαστεί έγκριση από το Κογκρέσο και την έγκριση από τον αμερικανικό λαό», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις και ανησυχία στην Ευρώπη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Ευρώπη ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού υπαρχηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε: «Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση».

Η Βρετανία αύξησε την ασφάλεια και την ετοιμότητα στις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή μετά τον φόνο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετέδωσε το δίκτυο Sky News χωρίς να επικαλεστεί πηγή.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. "Αναγνωρίζαμε ανέκαθεν την επιθετική απειλή που συνιστούσε η ιρανική Δύναμη Κουντς υπό τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά τον θάνατό του καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η περαιτέρω σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον μας", ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω email.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Sky News, απάντησε ότι "η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και επαναξετάζουμε διαρκώς τα μέτρα προστασίας των Δυνάμεών μας. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας".

Η Βρετανία διαθέτει στο Ιράκ στρατιωτικό προσωπικό περίπου 400 ανδρών που βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών. Οι περισσότεροι εδρεύουν στη βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Η Γερμανία εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" της μετά τον φόνο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και ζήτησε "αποκλιμάκωση".

"Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση για εξεύρεση λύσεων "με διπλωματικούς τρόπους".

Παράλληλα το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Άλλοι πέντε Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αρχηγείο της συμμαχίας κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη και υπάρχουν περίπου άλλοι 90 Γερμανοί στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.


 


 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα