Σεφ στη Γαλλία μηνύει τη Μισελέν επειδή του αφαίρεσε ένα αστέρι και έπαθε κατάθλιψη

Σεφ στη Γαλλία μηνύει τη Μισελέν επειδή του αφαίρεσε ένα αστέρι και έπαθε κατάθλιψη

Ο περίφημος οδηγός γαστρονομίας Michelin δεν οφείλει να αποκαλύψει τα χαρτιά του: ο Γάλλος σεφ Μαρκ Βεϊρά, που ήθελε να μάθει γιατί ένα από τα εστιατόριά του απώλεσε αιφνιδίως το ένα από τα τρία αστέρια του, πριν από έναν χρόνο, θα μείνει με την απορία…

 

Ο Βεϊρά υποστήριζε ότι ο οδηγός Michelin έκανε «λάθος» όταν υποβάθμισε το εστιατόριό του, το La Maison des Bois στο Μανιγκό της ανατολικής Γαλλίας, δίνοντάς του δύο αστέρια αντί για τρία που είχε μέχρι πέρσι. «Μπέρδεψαν τα πιάτα (…) τα μπέρδεψαν όλα», είπε σήμερα, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την υπόθεση.

 

Όμως το δικαστήριο της Ναντέρ, όπου είχε προσφύγει ο διάσημος σεφ δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το εστιατόριο ζημιώθηκε από την απόφαση του οδηγού Michelin. Ο Εμανουέλ Ραβανάς, ο δικηγόρος του Βεϊρά, είχε ζητήσει τον Νοέμβριο να παρουσιαστούν αποδείξεις ότι ο οδηγός έκανε όντως επιθεώρηση στο εστιατόριο, να διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν ικανοί οι επιθεωρητές του να κρίνουν την κουζίνα του και να εξηγήσει πώς αποφασίστηκε η «υποβάθμιση» του.

 

Ο 69χρονος σεφ ζητούσε συμβολική αποζημίωση 1 ευρώ από τον οδηγό Michelin για τη ζημία που υπέστη και δήλωνε ότι έπαθε «κατάθλιψη» όταν έχασε το τρίτο αστέρι του.

 

Το δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι τα στοιχεία που παρουσίασε δεν επαρκούσαν για να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί του, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η ελευθερία έκφρασης των κριτικών γαστρονομίας του οδηγού Michelin προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

 

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη προστασία των κριτικών γαστρονομίας», απάντησε ο Ραβανάς σε ανακοίνωσή του.

 

Για τον Ρισάρ Μαλκά, τον δικηγόρο του οδηγού Michelin, το δικαστήριο προστάτευσε «το δικαίωμα του κριτικού προς όφελος των καταναλωτών», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Βεϊρά θα σταματήσει πλέον τις «φαντασιοκοπίες» του. Ο οδηγός Michelin, θεωρώντας κακόβουλη την προσφυγή του σεφ, ζητούσε να του επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ, όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

 

Ο Γάλλος σεφ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα σταματήσει τον δικαστικό αγώνα του. «Δεν τελείωσε, εγώ είμαι μαχητής», προειδοποίησε. Ο δικηγόρος του εξήγησε πάντως ότι δεν πρόκειται να ζητήσει καμία αποζημίωση, μόνο να μην αναφέρεται για κάποιο διάστημα το εστιατόριό του στον οδηγό Michelin.

 

Ο Βεϊρά δήλωσε πρόσφατα ότι ο τζίρος του εστιατορίου του αυξήθηκε κατά 7% μέσα σε έναν χρόνο, ένα γεγονός που δεν έμεινε αναπάντητο από τον Μαλκά, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι η προσφυγή του σεφ στη δικαιοσύνη δεν ήταν παρά «διαφημιστικό κόλπο».

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα