Κόντρα Ερντογάν με ΗΠΑ για τα F-35 και με Ρωσία για τη Λιβύη

Κόντρα Ερντογάν  με ΗΠΑ για τα F-35 και με Ρωσία για τη Λιβύη

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί σε ένα διπλωματικό παιχνίδι όπου έχει βάλει απέναντί του όλες τις υπερδυνάμεις, σπάζβντας κάθε σημμαχία που είχε χτίσει, τόσο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρώτο μέτωπο με τιος ΗΠΑ, μετά και την αναγνώριση από τη γερουσία της γενοκτονίας των Ποντίων και το ανοικτό θέμα των F-16 με τους αμερικανούς να απειλούν με κυρώσεις για την αγορά των S-400 από την Αγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων και έναν αγωγό φυσικού αερίου.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.

«Τώρα λένε 'θα επιβάλουμε κυρώσεις’ για τον Turkstream», είπε.

«Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Χοντραίνει το παιχνίδι ο Ερντογάν και με τη Ρωσία

Ο Ερντογάσν άνοιξε παράλληλα νέο μέτωπο και με τη Ρωσία εξαπολύοντας βολές για την εμπλοκή της στο ζήτημα της Λιβύης.

Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε. "Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: