Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών

Ανεβάζει την ένταση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, έκανε λόγο για μια συμφωνία που ανατρέπει αυτή των Σεβρών.

Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Γραφείο στο Ντολμάμπαχτσε κεκλεισμένων των θυρών.

Ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν έδωσε κοινή συνέντευξη στο ATV και το A Haber και έκανε δηλώσεις σχετικά με το τι συζητήθηκε με τον Σαράτζ.

«(Το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη) είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει επίσης υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο ».

Πρόσθεσε δε σύμφωνα με το TRT Haber πως η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά τρίτου γεωτρύπανου κάνοντας λόγο για σεισμογραφικές και γεωτρητικές εργασίες σύντομα.

Σύντομα ξεκινάμε γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρτογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία πολύ σύντομα θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στα σημεία που συμφώνησε με την Λιβύη πως είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου!

᾽᾽ Με αυτές τις συμφωνίες θα έχουν προστατευτεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην Μεσόγειο. Δείξαμε ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ εγώ και το επιτελείο μου το είπαμε στον Μητσοτάκη και στο επιτελείο του. Εκείνοι έχουν κάποιες προσδοκίες. Όμως εμείς εδώ όλα τα κάνουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο᾽᾽υποστήριξε ο Ερντογάν.

᾽᾽ Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία , το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη. Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες. Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες. Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ῎ανέφερε ο Ερντογάν και έδειξε την περιοχή νότια του Καστελόριζου

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε και έμμεσο κάλεσμα στους διεθνείς κολοσσούς ερευνών και δήλωσε πως ᾽᾽οτιδήποτε και να γίνει εμείς τα συμφέροντα του λαού μας θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην περιοχή αυτή. Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.

Μαθαίνουμε τα νέα ανακάλυψης πηγών υδρογονανθράκων από κάποιες εταιρείες. Ίσως πάρουμε μαζί μας και κάποιες διεθνείς εταιρείες ερευνών , ισχυρές εταιρείες. Κι αυτό θα προκύψει απο τις συνομιλίες που θα έχουμε με τον Σάρατς. Όσο πιο ισχυροί και μεγάλη θα είναι η επένδυση θα μας διευκολύνει περισσότερο.

Πλήρη στήριξη στη Λιβύη αν χρειαστεί

Ο Ερντογάν μίλησε ακόμη για το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε: «Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να δώσουμε όποια υποστήριξη είναι απαραίτητη στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά καιζητήματα ασφαλείας.

Η παραπάνω κίνηση έφερε έντονες αντιδράσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα ενώ προχώρησε και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης.

Προειδοποιήσεις για κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλικ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδιώξει να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές οι ΗΠΑ να μην λάβουν αμετάκλητα μέτρα ... Η Τουρκία, φυσικά, θα απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Αν χρειαστεί, θα κλείσουμε τόσο το Ιντσιρλίκ όσο και το Κιουρετσικ», δήλωσε.

με πληροφορίες από phlienews.com και etypo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα