Άγρια νύχτα στη Βαρκελώνη: Οδοφράγματα, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Άγρια νύχτα στη Βαρκελώνη: Οδοφράγματα, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και η αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει στο χάος το κέντρο της πόλης, σημειώνονται κατά την πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες Παρασκευή τους δρόμους της Βαρκελώνης.

O υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Συμπλοκές

Διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.

Στη Βαρκελώνη, η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις για την Παρασκευή. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε την Παρασκευή το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Η αναταραχή στην Καταλονία οδήγησε επίσης στην αναβολή από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αγώνα της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε χθες το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα