Brexit: Συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα πλην του ΦΠΑ

Brexit: Συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα πλην του ΦΠΑ

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ, ενημέρωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Oι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα των Times ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κόρμπιν σκοπεύει να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αποχώρησης που ο Τζόνσον ελπίζει να παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πιθανόν μεθαύριο Σάββατο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή. «Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Άγγελα Μέρκελ.

Νωρίτερα μια δοκιμαστική, τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. H συμφωνία  περιμένει μια «συνολική υποστήριξη» από το Λονδίνο, ανέφεραν στο πρακτορείο πηγές των Βρυξελλών.

«Συμφωνούνται οι ισότιμοι όροι και και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων. Συγκατάθεση της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι αυτό συνέβη, με κάποιες ακόμη διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις του ΦΠΑ.

"Επιπλέον, απαιτείται συνολική στήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει όλα αυτά", δήλωσε οί διος διπλωμάτης.

Τζόνσον: Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

"Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν", είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μεταθέτοντας το τελωνιακό σύνορο στην θάλασσα της Ιρλανδίας. Κατ´ουσίαν ενδίδει στις απαιτήσεις του Δουβλίνου για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία. Κατά πόσον θα το δεχθούν οι Ιρλανδοί Προτεστάντες παραμένει άγνωστο. Πάντως οι τόνοι από πλευράς τους έχουν πέσει σημαντικά.

Τουσκ: Οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι «έτοιμες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι "έτοιμες" και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

"Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, την Πέμπτη θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία", δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή", υπογράμμισε το μεσημέρι της Τετάρτης..

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα