Εξαντλούνται τα τρόφιμα στο Ocean Vicking με τους 356 πρόσφυγες

Εξαντλούνται  τα τρόφιμα στο Ocean Vicking με τους 356 πρόσφυγες

Το σκάφος Ocean Vicking, που έχουν ενοικιάσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και SOS Mediterranée και αναζητεί ασφαλή λιμένα για να αποβιβάσει 356 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, διαθέτει τρόφιμα μόλις για πέντε ημέρες, διαμηνύουν οι δύο ΜΚΟ με ανάρτησή τους στο Twitter.

«Μας μένουν κανονικές μερίδες τροφοδοσίας μόνον για πέντε ημέρες», προειδοποιεί στο Twitter της η MSF, υπενθυμίζοντας πως οι «επιζώντες» ήδη διανύουν την 13η ημέρα τους, αναμένοντας ένα ασφαλές λιμάνι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την «γοργή επιδείνωση» της ψυχικής υγείας των επιβατών του Ocean Vicking.

Όπως τονίζει ο γιατρός της MSF Λούκα Πιγκότσι, που επιβαίνει του σκάφους, η «κατάσταση επιδεινώνεται» και υπάρχουν άνθρωποι που »απαιτούν άμεση αποβίβαση». «Όλοι τους έχουν βιώσει εφιαλτικά ταξίδια προτού διασωθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην κατάσταση επί του σκάφους, όπου υπάρχουν και πολλοί ανήλικοι.

«Γιατί η ηθική και η ανθρωπότητα βρίσκονται όμηροι των πολιτικών, που σκόπιμα τους αφήνουν να περιπλανώνται στη θάλασσα, στερώντας τους ξανά τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους», αναρωτιέται ο Πιγκότσι, δηλώνοντας πως απαιτείται μία «άμεση επέμβαση».

Οι δύο ΜΚΟ είχαν ζητήσει στις 13 Αυγούστου από τις ιταλικές και μαλτέζικες αρχές να αναλάβουν την επιχείρηση, με τη Μάλτα να απαντά αρνητικά, τονίζοντας πως η διάσωση πραγματοποιήθηκε σε ύδατα που δεν της ανήκουν, ενώ η Ιταλία δε απάντησε μέσω των επισήμων οδών, υπενθυμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Καλώ τα ευρωπαϊκά κράτη να ξαναβρούν την ανθρωπιά τους και να δώσουν τέλος στην δυστυχία τούτη. Όλοι οι 356 άνθρωποι στο σκάφος πρέπει να μπορούν να αποβιβασθούν σε έναν ασφαλή τόπο τώρα», αξίωσε ο Πιγκότσι.

 

Πηγές: ΑΠΕ, El Publico, El Pais

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα