Τραγωδία στο Αφγανιστάν: 63 νεκροί και 182 τραυματίες σε γαμήλια γιορτή στην Καμπούλ

Τραγωδία στο Αφγανιστάν: 63 νεκροί και 182 τραυματίες σε γαμήλια γιορτή στην Καμπούλ

Βομβιστική επίθεση σε γαμήλια γιορτή είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 63 παριστάμενοι και πάνω από 182 να τραυματιστούν χθες βράδυ σε δυτικό τομέα της Καμπούλ, μετέδωσε το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε πολλούς νεκρούς.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε αίθουσα στη δυτική Καμπούλ που ήταν γεμάτη κόσμο καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν ως επί το πλείστον μέλη της σιιτικής μειονότητας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα μια δέσμευση των Ταλιμπάν στο ζήτημα της ασφάλειας και τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Επίσης η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε τζαμί στο Πακιστάν και στοίχισε τη ζωή ενός αδελφού του ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 20.

Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πτώματα να κείτονται ανάμεσα σε αναποδογυρισμένα τραπέζια και καρέκλες μέσα στην αίθουσα όπου γινόταν ο γάμος. Ο βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά του στο χώρο της αίθουσας όπου βρίσκονταν οι άνδρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Όλοι έτρεχαν», είπε μετά την έκρηξη ένας σερβιτόρος στην αίθουσα, ο Σάγεντ Αγά Σαχ.

«Μερικοί από τους σερβιτόρους μας σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν».

Η επιχείρηση των αιθουσών γάμου έχει αναπτυχθεί στην Καμπούλ, καθώς η αφγανική οικονομία ανακάμπτει βραδέως και οι οικογένειες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε γιορτές.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από έκρηξη που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο σε αίθουσα γάμου στην Καμπούλ.

Το χρονικό

Τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων της Καμπούλ ανέφεραν ότι εισήγαγαν αρχικά 20 τραυματίες. Αλλά φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Εσωτερικών, στις οποίες είναι ορατά πτώματα, εντείνουν τους φόβους πως ο απολογισμός της επίθεσης θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Νασράτ Ραχίμι, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «στις 22:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε έκρηξη στην αίθουσα γάμων Σαρ Ντουμπάι, στη δυτική Καμπούλ».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Η έκρηξη αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να βλέπουν τους Αφγανούς να εκδηλώνουν την ευτυχία τους. Δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να τους υποκλιθούν σκοτώνοντάς τους», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Φερούζ Μπασάρι, μέσω Twitter.

Εύκολος στόχος

Οι γάμοι στο Αφγανιστάν, στους οποίους συχνά πάνε εκατοντάδες προσκεκλημένοι, είναι εύκολος στόχος τρομοκρατικών ενεργειών.

Τη 12η Ιουλίου, τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που έχει αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή.

Η επίθεση του Σαββάτου καταγράφηκε ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Αφγανιστάν, απηυδισμένο από τον πόλεμο, ελπίζει ότι θα υπογραφτεί συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και την οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών.

Πολλές αμερικανικές πηγές άφησαν να εννοηθούν ότι η εξέλιξη αυτή επίκειται άμεσα αλλά μένουν κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν. Άλλες πηγές ωστόσο επισήμαιναν πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μέρη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύ καλή» συζήτηση που είχε με υπουργούς και συμβούλους του όσον αφορά το Αφγανιστάν, όπου η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο διαρκεί από τα τέλη του 2001.

«Πολλοί στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και εμείς, επιδιώκουμε να κλειστεί μια συμφωνία — αν είναι εφικτό!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών διαπραγματευτών που διεξάγουν τον τελευταίο χρόνο συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην αφγανική επικράτεια.

Ο Τραμπ έλεγε ήδη πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ότι θέλει να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την ασιατική χώρα, όπου η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει από το 2001 πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και την ανοικοδόμηση.

Σε αντάλλαγμα για την αμερικανική αποχώρηση οι Ταλιμπάν θα κάνουν διάφορες δεσμεύσεις ως προς την ασφάλεια, ειδικά ότι δεν θα επιτρέψουν το έδαφος του Αφγανιστάν να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο τζιχαντιστών. Το καθεστώς των Ταλιμπάν φιλοξενούσε για χρόνια στη χώρα την Αλ Κάιντα.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα