Στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Λάβρος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους και με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται άμεση αποκατάσταση. Αφορμή η κράτηση, στην Τουρκία, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπία.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μπάνσον. Την απαίτηση αυτή επανέλαβε με συνέντευξή του στο Reuters, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ. Η (γραπτή) απάντηση, επίσης μέσω του πρακτορείου Reuters, από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν, ήταν οργισμένη.

Ο Καλίν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία. Η πολιτική της Ουάσινγκτον, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, είναι εκ διαμέτρου αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ.

Ο Καλίν κατηγόρησε τον Μπόλτον για απόλυτη περιφρόνηση την τουρκική δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Κατά τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, η κάνει αυθαίρετες τοποθετήσεις και εγείρει ανεδαφικές απαιτήσεις ως προς την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα. Απαίτησε δε, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πιο αιχμηρή τοποθέτηση που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα η Άγκυρα όσον την υπόθεση Μπράνσον. «Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της δικαιοσύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», ανέφερε ο Καλίν.

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση αυτής της νομικής διαδικασίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπόλτον, υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «μεγάλο λάθος» που δεν αφήνει ελεύθερο τον Μπράνσον «χωρίς κανέναν όρο».

Δεν ήταν δυνατόν ο Καλίν να μην αναφερθεί σε ακόμη ένα «αγκάθι» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις: την τράπεζα Halkbank. Την κρατική τράπεζα που βρίσκεται υπό έρευνα από τις αμερικανικές αρχές για «σπάσιμο» του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και απειλείται με βαρύτατο πρόστιμο.

Ο Καλίν χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει αβάσιμες και ψευδείς, όπως έκρινε, κατηγορίες εναντίον της τουρκικής τράπεζας, για να εξασθενίσουν τη θέση της. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπόλτον για την τουρκική οικονομία και την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία, απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον στοχοθετεί την Άγκυρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε.

Κατά τον Ιμπραήμ Καλίν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως χρησιμοποιεί το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγει.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που εναντιώνεται στα περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

«Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο αλλά δεν μπορεί να σιωπά», πρόσθεσε ο Καλίν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα