Reuters: Από τη γέφυρα έπεφταν κομμάτια τσιμέντου πολύ πριν καταρρεύσει

Reuters: Από τη γέφυρα έπεφταν κομμάτια τσιμέντου πολύ πριν καταρρεύσει

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται κάθε ημέρα που περνάει στη δημοσιότητα, αναφορικά με τη γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Α10 που κατέρρευσε στη Γένοβα, παρασέρνοντας στον θάνατο 39 ανθρώπους.

Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters εστιάζει στη δραστική μείωση των κρατικών επενδύσεων σε έργα υποδομής στην Ιταλία τη τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας, ενώ τονίζει τις βαριές ευθύνες που φέρει η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, μέρος του οποίου αποτελούσε και η εν λόγω γέφυρα. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο, το πολύνεκρο δυστύχημα έχει ήδη αποτελέσει νέα αιτία τριβής μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Αναλυτικά, το Reuters αναφέρει ότι, ανεξαρτήτως των περιορισμών της ΕΕ, τα έργα υποδομής είχαν πάψει εδώ και χρόνια να αποτελούν προτεραιότητα των ιταλικών κυβερνήσεων. Μεταξύ του 2008 και το 2015 το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής μειώθηκε κατά 58%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Με την νέα ιταλική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ήδη την κατάρρευση της γέφυρας για να πιέσει τις Βρυξέλλες για χαλάρωση της εποπτείας και των ασφυκτικού ελέγχου στα οικονομικά της χώρας, η Κομισιόν απαντά σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο εγκρίθηκε πλάνο συντήρησης των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως ένα έκτακτο πρόγραμμα επιθεώρησης των σηράγγων και των γεφυρών σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας, που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση, φαίνεται να συναντά την δυσαρέσκεια των Βρυξελλών λόγω του κόστους του.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Reuters, το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο: Θα παραμείνουν οι υποδομές ιδιωτικές; Πρόκειται για ένα ερώτημα που, σε περίπτωση που τεθεί από την ιταλική πλευρά, θα συναντήσει με κάθε βεβαιότητα την αντίδραση των Βρυξελλών καθώς η ΕΕ εδώ και χρόνια προωθεί την ιδιωτικοποίηση ακόμα και των βασικότερων δομών των κρατών-μελών της.

Στην περίπτωση της γέφυρας της Γένοβας οι ευθύνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι βαρύτατες, καθώς για τη συντήρησή της υπεύθυνη ήταν μια ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης σταθμών διοδίων, και όχι η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την Autostrade per l’Italia, μέλος της Atlantia group με έδρα το Μιλάνο, η οποία δηλώνει ότι είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια της γέφυρας. Σημειώνει δε ότι μέσα σε 5 χρόνια ξόδεψε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου μήκους 3.000 χιλιομέτρων που ελέγχει.

Ωστόσο η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που ξόδεψε για τη συντήρηση συγκεκριμένα της εν λόγω γέφυρας, που αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Γένοβα με τη νότια Γαλλία.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Antonio Brencich, μηχανικός που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Γένοβας, ανέφερε ότι η γέφυρα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα ήδη δύο δεκαετίες μετά την κατασκευή της.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν κάτω από τη γέφυρα, καθώς διήρχετο από κατοικημένη περιοχή. «Την δεκαετία του 1980 κομμάτια τσιμέντου έπεσαν (από τη γέφυρα) και κατέστρεψαν σταθμευμένα αυτοκίνητα», ανέφερε ένας 58χρονος συνταξιούχος, κάτοικος της περιοχής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα