Λιβύη: Δεκάδες αγνοούμενοι σε νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Λιβύη: Δεκάδες αγνοούμενοι σε νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Εξήντα τρεις μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στα ανοικτά της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αγιούμπ Κάσεμ, 41 μετανάστες, που φορούσαν σωσίβια γιλέκα, μπόρεσαν να διασωθούν.

Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι που σώθηκαν, το πλεούμενο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 104 άνθρωποι, βούλιαξε στα ανοικτά της πόλης Γκαράμπουλι, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Πέρα από αυτούς τους 41 διασωθέντες, πλοίο της λιβυκής ακτοφυλακής μετέφερε τη Δευτέρα στην Τρίπολη άλλους 235 μετανάστες, ανάμεσά τους 54 παιδιά και 29 γυναίκες, που σώθηκαν σε δύο προηγούμενες επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή.

Το σκάφος έφθασε στην Τρίπολη με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών εξαιτίας μιας βλάβης, εξήγησε ο Κάσεμ.

Το νέο ναυάγιο αυξάνει σε τουλάχιστον 170 τον αριθμό των μεταναστών που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την Παρασκευή.

Την Παρασκευή ανασύρθηκαν τα πτώματα τριών βρεφών, ενώ περίπου 100 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

Διασώθηκαν 16 μετανάστες, όλοι τους νεαροί άνδρες.

Η Λιβύη είναι χώρα προορισμού ή διέλευσης προς την Ευρώπη για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν υπό ακραίες συνθήκες την κεντρική Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης, όπου δρουν δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα