Τι προσφέρει η συμφωνία για το προσφυγικό της Μέρκελ με Ελλάδα - Ισπανία. Βίντεο

Τι προσφέρει η συμφωνία για το προσφυγικό της Μέρκελ με Ελλάδα - Ισπανία. Βίντεο

Με 16 χώρες πέτυχε συμφωνίες για την επαναπροώθηση προσφύγων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λέει το γερμανικό DPA και αναμεταδίδει η Deutshe Welle.

Γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA): «14 επιπλέον κράτη-μέλη της ΕΕ (σ.σ. πέρα από την Ελλάδα και την Ισπανία) δέχονται εσπευσμένες διαδικασίες με στόχο την επαναπροώθηση από τη Γερμανία ατόμων που είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων Eurodac σε αυτές τις χώρες. Ανάμεσα τους είναι και κράτη που είχαν διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην πολιτική ασύλου με αυτές της καγκελαρίου, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Αυτό προκύπτει από οκτασέλιδη επιστολή της κυρίας Μέρκελ προς τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του DPA. Οι άλλες χώρες είναι

το Βέλγιο,
η Γαλλία,
η Δανία,
η Εσθονία,
Λετονία,
η Λιθουανία,
το Λουξεμβούργο,
η Πορτογαλία,
η Ολλανδία,
η Σουηδία και
η Φινλανδία.

Πιθανολογείται ότι με τις διμερείς συμφωνίες με καθένα από αυτά τα κράτη το Βερολίνο θα πετύχει να αυξήσει τον αριθμό των επαναπροωθήσεων. Με τις διαδικασίες στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία επιτύγχανε μόλις στο 15% των περιπτώσεων την επανεισδοχή προσφύγων σε άλλες χώρες».

Να σημειωθεί βέβαια, ότι λίγο αφότου έγινε γνωστή η εν λόγω είδηση η Ουγγαρία έσπευσε να διαψεύσει προχώρησε σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο.

Πέρα από τις 14 αυτές χώρες, πάντως, όπως έγινε γνωστό, χθες, μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε σχετικές συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Τι προβλέπει η συμφωνία της Γερμανίας με Ελλάδα-Ισπανία

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, από εδώ και στο εξής οι δύο χώρες είναι έτοιμες να υποδεχθούν άτομα που εντοπίζονται από τις γερμανικές αρχές στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και τα οποία έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Ελλάδα και την Ισπανία στο σύστημα Eurodac – είτε στο Eurodac I κατά την είσοδο τους στην ΕΕ είτε ως αιτούντες άσυλο στο Eurodac II. Ταυτόχρονα η Γερμανία δεσμεύεται σταδιακά να κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις επανένωσης οικογενειών, επιτρέποντας στους συγγενείς που ζουν στην Ελλάδα και την Ισπανία να έρθουν στη Γερμανία.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα