Η Τουρκία πάγωσε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Αντιδράσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες

Η Τουρκία πάγωσε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Αντιδράσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες

 Η Άγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ για την επιστροφή των μεταναστών και προσφύγων σε αντίποινα για την εξέλιξη με τους Τούρκους αξιωματικούς, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο γεγονός των οκτώ πραξικοπηματιών, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τσαβούσογλου είπε: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα». είπε.

«Ατυχής η δήλωση» 

Ως "ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

"Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

Αντίδραση από Βρυξέλλες

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου,  Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» δηλώσεις .

Συγκεκριμένα αρμόδια για το θέμα πηγή που μίλησε στο real.gr επεσήμανε ότι «η ευρωτουρκική συμφωνία λειτουργεί, αλλά η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (όχι η πολυμερής με την ΕΕ) είχε ήδη αδρανήσει από πολύ καιρό». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπήρξε ήδη επικοινωνία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα.

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το γραφείο τύπου της ΝΔ , επιτίθεται στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι "η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή".

"Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της",είναι η απάντηση της ΝΔ στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα