Χτύπημα ακριβείας 60 λεπτών στη Συρία – Η επόμενη μέρα

Χτύπημα ακριβείας 60 λεπτών στη Συρία – Η επόμενη μέρα

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συντονισμένη επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων στη Συρία.

Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις χημικές οπλικές δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Έως τώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το εάν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους Ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμά του ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η επίθεση είχε προαναγγελθεί και τα γενικά επιτελεία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν αρκετή ώρα πριν πως επίκειται έναρξη της επίθεσης. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όταν και ο αρχηγός του ενημέρωνε για το επικείμενο χτύπημα τον υπουργό Άμυνας.

Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε αυτό της Τερέζα Μέι

"Εξουσιοδότησα τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος", δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία. «Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία.

Ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς».

Μακρόν: Η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε - Διέταξα τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρέμβουν

Με μια ανάρτηση μέσω Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι διέταξε την εμπλοκή των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επίθεση στην Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται σε φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter, επικεφαλής σύσκεψης στρατιωτικών και συνεργατών του σε αίθουσα επιχειρήσεις, παρακολουθώντας την εξέλιξη της επίθεσης που εξαπολύθηκε από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Στο κείμενο που ανήρτησε στο twitter αναφέρει:

«Δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν με χημικά όπλα στο Ντούμα το Σάββατο 7 Απριλίου. Ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή. Ως εκ τούτου, διέταξα τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρέμβουν».

Η Μέρκελ στηρίζει την επιχείρηση στη Συρία: Απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια

Ως μία “απαραίτητη και κατάλληλη” ενέργεια προειδοποίησης της Συρίας κατά του ενδεχόμενου μιας νέας χρήσης χημικών όπλων, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία η Άνγκελα Μέρκελ.

“Υποστηρίζουμε το γεγονός της ανάληψης αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία ως συμμάχων μας, αλλά μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,” δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Τονίζει ακόμη ότι «καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα» και σημειώνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην «αποτρόπαια επίθεση» με χημικά όπλα στη Ντούμα, πριν από λίγες ημέρες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά, γυναίκες και άνδρες, σημειώνοντας ότι «όλα τα υπάρχοντα στοιχεία παραπέμπουν στην ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο και κατά το παρελθόν πολλαπλώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του» και επισημαίνοντας ότι «για πολλοστή φορά η Ρωσία και στην προκειμένη περίπτωση εμπόδισε με την αρνητική της ψήφο στο Σ.Α. του ΟΗΕ τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας των συμβάντων».

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας

Το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει» τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις εναντίον του λαού της Συρίας με χημικά όπλα», σημειώνει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Καθεστώς Άσαντ: "Καταδικασμένη να αποτύχει η επιχείρηση"

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σήμερα, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού.

Αξιωματούχος της συμμαχίας Άσαντ: Οι βάσεις που χτυπήθηκαν είχαν εκκενωθεί εδώ και μέρες

Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους ... και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ' αυτούς καταρρίφθηκαν, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτίμηση των υλικών ζημιών.

Σημειώνεται ότι στον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές οργανώσεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Μάτις: "Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ"

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί άλλη επιχείρηση μέχρι τώρα και επεσήμανε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, καθώς και ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση. "Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ", δήλωσε.

Σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε. Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις.

Απειλές από τη Ρωσία για την επίθεση στη Συρία: Οι ενέργειες των ΗΠΑ θα έχουν συνέπειες

Οργισμένες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη Μόσχα μετά τα συμμαχικά πλήγματα στη Συρία.

Οι ενέργειες που έγιναν στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

"Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ και πρόσθεσε ότι όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι".

Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

"Ο Θεός να σας ευλογεί, ο Θεός να σας ευλογεί", ακούγεται ένας άνθρωπος να λέει λίγο μετά την αναχαίτιση του πυραύλου.

«Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ίδιος άνθρωπος στο βίντεο.

Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι κατέρριψε 20 πυραύλους στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Όταν ρωτήθηκε για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.

Ο ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε ότι οι πύραυλοι δεν έπληξαν το προεδρικό μέγαρο ούτε κυβερνητικά κτίρια στη Δαμασκό.

Μετά την επίθεση, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα ευχαρίστησε τη Ρωσία που «στέκεται δίπλα μας», λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας συνέβαλαν στην αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

"Εχθροί πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον του στρατού μας, αλλά θα υπομείνουμε, θα πάω τώρα να εργαστώ, η ζωή συνεχίζεται", δήλωσε στο Σπούτνικ κάτοικος της επαρχίας.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Καμία από τις επιθέσεις δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις μας

Κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Συριακά ΜΜΕ: Μόνο υλικές ζημιές και τρεις άμαχοι τραυματίες από την επίθεση

 

Για τρεις τραυματίες και υλικές ζημιές κάνουν λόγο τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, μετέδωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις ΗΠΑ προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ' ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο Reuters.

Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Οργισμένη αντίδραση Πούτιν για το χτύπημα στη Συρία

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση μία εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Και όλα αυτά, επεσήμανε ο Πούτιν, παρά το γεγονός ότι ούτε Ρώσοι, ούτε Σύροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό περί χημικής επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ στην πόλη Ντούμα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδίκασε σθεναρά τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας, τα οποία όπως είπε «επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, προσβάλλουν τον άμαχο πληθυσμό και συνωμοτούν με την τρομοκρατία».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι με αυτές τις ενέργειες, η Ουάσιγκτον προωθεί ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή.

Επέλεξε στρατόπεδο η Τουρκία - Η πρώτη επίσημη αντίδραση για την επίθεση στη Συρία

Ως "αρμόζουσα απάντηση" στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, χαρακτήρισε η Άγκυρα τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι' αυτή την άποψη», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Ο Άσαντ πάει με κοστούμι για... δουλειά - Το βίντεο που ανέβασε στα social media η συριακή προεδρία

Ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Συρία, ανήρτησε η συριακή προεδρία.

«Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και το Facebook και δείχνει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου.

Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.

Στους δρόμους οι κάτοικοι της Δαμασκού - Φωνάζουν συνθήματα κατά του Τραμπ

Εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώνονται σήμερα σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Αμέσως μετά την επίθεση, εκατοντάδες κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία των Ομεϋαδών στη Δαμασκό. Πολλοί κρατούσαν συριακές, ρωσικές και ιρανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μερικοί χειροκροτούσαν και χόρευαν, άλλοι οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους σε φάλαγγα κορνάροντας.

«Είμαστε οι άνθρωποί σου, Μπασάρ», φώναζαν.

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε απ' ευθείας μετάδοση από την πλατεία, όπου υπήρχε μεγάλο πλήθος πολιτών μαζί με άνδρες με στολές. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν ένας ηθοποιός, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, σύμφωνα με το Associated Press. «Καλημέρα αποφασιστικότητα», είπε ένας παρουσιαστής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα