Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Δύση: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια λέει η Μόσχα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Δύση: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια λέει η Μόσχα

Το τιτίβισμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ  Τραμπ ότι “οι πύραυλοι έρχονται” έμοιαζε σαν ιαχή πολέμου, και ανέβασε στο κατακόρυφο την αγωνία, ότι η επίθεση εναντίον της Συρίας είναι θέμα ολίγων ωρών.

Οι δυτικοί με επικεφαλής τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνονται αποφασισμένοι να δώσουν ένα αυστηρό μάθημα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και στη Ρωσία που το στηρίζει, η οποία διαμηνύει οτι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χερια.

Οι δύσκολες επιλογές των ΗΠΑ για το χτύπημα στη Συρία. Τα σενάρια και οι κίνδυνοι

Το Πεντάγωνο παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει καθώς δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ευθύνη του Ασαντ για τα χημικά, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα πράξει ότι αποφασίσει ο Αμερικανός ηγέτης.

Ερωτηθείς αν έχει δει αρκετά στοιχεία για να κατηγορήσει τις δυνάμεις του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Άσαντ για τη χημική επίθεση, ο υπουργός Άμυνας είπε: “Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών – εμείς οι ίδιοι και οι σύμμαχοί μας. Ακόμα τα αξιολογούμε”.

Tηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την κρίση στη Συρία

Η Τερέζα Μέι, που έχει προηγούμενα με τη Μόσχα από την υπόθεση Σκριπάλ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει προηγουμένως ούτε την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Εντολή Μέι να κινηθούν προς τη Συρία βρετανικά υποβρύχια

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα εναντίον της χημικής ατιμωρησίας», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ. Θα ανακοινώσει «μέσα στις προσεχείς ημέρες» την «απόφαση» για την απάντησή της Γαλλίας, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διευκρίνισε στο Παρίσι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, όπως είπε ξεκάθαρα και ο πρέσβης τους στο Λίβανο “Αν οι Αμερικανοί επιτεθούν θα καταρρίψουμε τους πυραύλους τους και θα πλήξουμε τις πλατφόρμες (αεροσκάφη, πλοία) που θα τους έχουν εκτοξεύσει», είπε. «Υπάρχει κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες προς μια σοβαρή κρίση».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στον κόσμο ανησυχητική, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

Πάντως με μια σιβυλλική δήλωση ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε πιο ειρωνικό ύφος υπογράμμισε ότι «τους “έξυπνους πυραύλους” τους ρίχνουμε σε τρομοκράτες και όχι σε νόμιμες κυβερνήσεις». Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι η χρήση των «”έξυπνων πυραύλων” (από την αμερικανική πλευρά) ενδέχεται να αποτελεί μια προσπάθεια να καταστραφούν οι αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση με χημικά στο έδαφος της Συρίας».

Ακολούθησε τοποθέτηση και από τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της «διπλωματίας των Twitter» αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτή τη στιγμή τα νεύρα είναι τεντωμένα και είναι βέβαιο ότι στη Συρία κοιτάνε τον ουρανό με αγωνία.

Ήδη το καθεστώς Άσαντ άρχισε να αδειάζει τα αεροδρόμια και τις βάσεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο εναέριο χώρο δεν πετάνε αυτή τη στιγμή ούτε … τα πουλιά, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης από το flightradar

«Κατάσταση συναγερμού»

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο δόθηκε εντολή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη φερόμενη επίθεση, αλλά ο οποίος δεν έχει την ευθύνη να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους, ανακοίνωσε την αποστολή, «σε λίγο», μιας ομάδας στη Συρία για να ρίξει φως σ’ αυτό που συνέβη στην Ντούμα.

Ο ΟΑΧΟ προσκλήθηκε από τη Δαμασκό που, όπως η Μόσχα, αρνείται πως έγινε μια τέτοια χημική επίθεση. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη συριακή εξουσία να καθυστερήσει ενδεχόμενα δυτικά πλήγματα. Όμως μολονότι χαιρέτισε την αποστολή εμπειρογνωμόνων, η Ουάσινγκτον επέμεινε να μην συνδέσει την έρευνά τους με την αμερικανική απάντηση. «Οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς», «ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό προϊόν έστω κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιό», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Απρόβλεπτη η αμερικανική πολιτική στη Συρία

Επιστρέφει το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου

Πέρα από τα ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος, οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Δαμασκός, αλλά και οι υποστηρικτές της, η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει «να πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναβίωσαν το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι αναζητεί ένα «πρόσχημα» για να πλήξει τη συριακή εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε εξάλλου να διευκρινίσει πως ενδεχόμενα γαλλικά πλήγματα θα έχουν στόχο «να πληγούν οι χημικές δυνατότητες που διατηρεί το καθεστώς» και όχι «οι σύμμαχοι» αυτού του τελευταίου. «Δεν επιθυμούμε καμιά κλιμάκωση στην περιοχή», διαβεβαίωσε.

Τον Απρίλιο 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη βομβαρδίσει μια συριακή στρατιωτική βάση, ως απάντηση σε μια επίθεση με αέριο σαρίν που αποδόθηκε στο καθεστώς και από την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 80 άμαχοι στο Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτική Συρία).

Τη Δευτέρα, το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Donald Cook απέπλευσε από τη Λάρνακα, όπου είχε κάνει σταθμό, και βρίσκεται σε μια ζώνη από την οποία μπορεί εύκολα να πλήξει τη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφαλείας (EASA) εξέδωσε από την πλευρά της χθες το απόγευμα προειδοποιητικό μήνυμα που κάνει λόγο για «ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία (…) μέσα στις επόμενες 72 ώρες».

Μπροστά στον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις, ο συριακός στρατός έχει θέσει τις δυνάμεις του «σε κατάσταση συναγερμού» για τις τρεις επόμενες ημέρες στα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Κανένας δεν φοβάται»

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι Σύροι μοιάζουν απαθείς μπροστά στις απειλές. «Κανένας δεν φοβάται ένα πλήγμα», λέει η 27χρονη μηχανικός Αμάλ. «Ξέρουμε πως όλα όσα κάνουν είναι για να υπονομεύσουν (…) τη δέσμευση του στρατού που απελευθερώνει τις περιοχές» που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Στην Ντούμα, η τελευταία ανταρτική οργάνωση, η Ζάις αλ-Ισλάμ, εγκαταλείπει την πόλη έπειτα από εβδομάδες εντατικών βομβαρδισμών του καθεστώτος, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ανατολική Γούτα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μαχητές δύο άλλων ανταρτικών οργανώσεων και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί.

mignatiou, HellasJournal,  ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα