Τελεσίγραφο στον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από την ΕΕ

Τελεσίγραφο στον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της ζήτησαν από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Τουρκία, να επισπεύσει την απελευθέρωση Ευρωπαίων πολιτών και να τερματίσει σύντομα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο έδαφός της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, υποσχόμενοι επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια για το προσφυγικό και διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό όρους.

Σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε και από τους τέσσερις συμμετέχοντες (Γιούνκερ, Μπορίσοφ, Τουσκ και Ερντογάν) ως θετική, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων, να κρατήσουν τα κανάλια της επικοινωνίας ανοικτά, να βελτιώσουν τον μεταξύ τους διάλογο και να εμπλακούν σε μια διαδικασία επίλυσης των όποιων προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ, ξεκάθαρα μετέφερε στην τουρκική πλευρά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της Συνόδου πως "οι καλές διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επίσης σημαντική δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης".

"Χαιρετίζουμε τη θετική πρόοδο τους τελευταίους μήνες με ορισμένα κράτη μέλη μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά, μεταξύ άλλων, με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και με την κράτηση πολιτών της ΕΕ", ξεκαθάρισε ο Τουσκ και προσέθεσε: "η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το δικαίωμά της να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της". "Αυτό είναι σημαντικό και ενόψει του κοινού στόχου μας για την επιτυχή επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δύο πληθυσμών της νήσου, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, αφού επεσήμανε πως είναι ο θεματοφύλακας της διατήρησης ανοιχτής της διαδικασίας υποψηφιότητας της Τουρκίας για μέλος της ΕΕ, επεσήμανε στον Ερντογάν τις υποχρεώσεις της χώρας του να κανονικοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα ανέφερε: "για τα υπόλοιπα, πρέπει να σας πω ότι είμαι ρομαντικός, νοσταλγικός , λίγο λυπημένος για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Για χρόνια υποστηρίζω τη φωνή, τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτυχθεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη απόφαση παρά να υποσχεθούμε ότι θα διασφαλιστεί η προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν ευθέτω χρόνω", σημείωσε και διευκρίνισε: "είμαι εναντίον αυτής της απλής, επιφανειακής, μερικές φορές δημαγωγικής και λαϊκιστικής ιδέας ότι θα πρέπει να σπάσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία".

Ξεκαθάρισε δε ότι "είμαι ο εγγυητής της συνέχισης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Τουρκία και είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές: η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη της ΕΕ - θέλω να μιλήσω για την Κύπρο και θέλω να μιλήσω για την Ελλάδα", τονίζοντας ότι "αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο του μέλλοντος".

Μαξίμου: Πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Έκκληση για αποφυλάκιση των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων στρατιωτών:

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ πραγματοποίησε μάλιστα και δημόσια έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί απόλυτα ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί τα θεσμικά της όργανα. Η υπεράσπιση των τουρκικών θεσμών είναι η ευρωπαϊκή υπεράσπιση των τουρκικών και ευρωπαϊκών θεσμών".

Σημείωσε ότι "και η απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 ήταν ένα εθνικό τραύμα. Ήμασταν από τους πρώτους που επέδειξαν αλληλεγγύη", είπε ο Γιούνκερ εξηγώντας ότι η ΕΕ έλαβε θέση κατά του πραξικοπήματος πριν φανεί ποιό θα είναι το αποτέλεσμα".

Διευκρίνισε όμως ότι "τώρα όμως πιστεύουμε ότι τα τουρκικά θεσμικά όργανα, χάρη στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί, είναι αρκετά ισχυρά ώστε να σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα ζητούσαμε από την Τουρκία να εξετάσει εκ νέου τη φυλάκιση δημοσιογράφων".

"Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο έθνος, μια ισχυρή δύναμη στο εσωτερικό της χώρας και εκτός της χώρας, κι έτσι νομίζω ότι ακόμα και για τους Έλληνες στρατιωτικούς πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση αυτού του προβλήματος σε σύντομο χρόνο", δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και κατέληξε λέγοντας ότι "συνοψίζοντας, αυτή ήταν μια σύνοδος μικτών συναισθημάτων, αλλά όχι μικτών μηνυμάτων. Ήταν μια καλή συνάντηση, διότι - καθώς αυτή είναι η φυσιολογική αρχή μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών - μπορούσαμε να μιλήσουμε με κάθε ειλικρίνεια και ανοιχτό πνεύμα. Σας ευχαριστώ, Πρόεδρε Eρντογάν, για την παρουσία σας εδώ. Θα έχουμε - όπως είχαμε στο παρελθόν - πολλές, πολλές συναντήσεις για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Νομίζω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθούν από κοινού".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, της αποκατάστασης της ομαλότητας, ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε: "ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αναπτύξει και να υποστηρίξει τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας".

"Κατανοούμε την ανάγκη της Τουρκίας να χειριστεί αποτελεσματικά την ασφάλειά της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη", είπε ο Τουσκ και τόνισε ότι "ανησυχούμε όμως ότι ορισμένες από τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου στην Τουρκία".

"Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία και η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει", είπε και συμπλήρωσε πως "είχαμε επίσης μια συζήτηση απόψε το βράδυ για να συνεργαστούμε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε σχέση με τους ξένους τρομοκράτες μαχητές έναν άλλο τομέα στον οποίο μοιραζόμαστε σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας".

Η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στο προσφυγικό και θα δώσει έμφαση στη "θετική ατζέντα" συνεργασίας

Η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία, χρηματοδοτικά στο προσφυγικό, αλλά αυτό θα γίνει με σεβασμό στους λογιστικούς κανόνες της Ένωσης, τόνισε η ηγεσία της ΕΕ, στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξήγησε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε της Συνόδου πως "υπάρχουν λογιστικοί κανόνες στην Ευρώπη: έχουμε εκταμιεύσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουμε δεσμευτεί να εκταμιεύσουμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, να αναθέσουμε σε έργα - υπάρχουν 72, εάν κάνω λάθος. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία για το σύνολο της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως θα ήθελα να πω ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, προφανώς θα ακολουθήσει".

Αναλυτικά ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε ότι "όσον αφορά τη μετανάστευση, η συμφωνία που ήμασταν σε θέση να συνάψουμε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική με επαληθεύσιμα αποτελέσματα, αφού ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή ήπειρο μειώθηκε κατά 97%".

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ σημείωσε ότι "είναι πρωτίστως εξ αιτίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία υποδέχθηκε στο έδαφός της μεταξύ 3,5 εκατομμυρίων και 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία, όταν πρόκειται να δώσει παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης και ιδιαίτερα της αλληλεγγύης μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταβάλει εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειες. Αυτό που μπορούμε να επικροτήσουμε", είπε.

Εξήγησε όμως στη συνέχεια πως "η διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι η απτή έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να πω το απτό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση τίμησε τη δέσμευσή της να παρέχει 3 δις € το 2016 και το 2017 και η Κομισιόν ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου την πρόσθετη διαδικασία κινητοποίηση κεφαλαίων για τη δεύτερη δόση των 3 δις ευρώ, και τα κράτη μέλη - δεν το αμφισβητώ - συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ σημείωσε: "όσον αφορά τη μετανάστευση και την υποστήριξη των προσφύγων, η ΕΕ και η Τουρκία παραμένουν πολύ στενοί εταίροι. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για το εντυπωσιακό έργο που έχει κάνει η Τουρκία και να ευχαριστήσω ειλικρινά την Τουρκία και τον τουρκικό λαό για τη φιλοξενία περισσότερων από 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Η ΕΕ έχει στηρίξει ουσιαστικά τη βελτίωση των βιοτικών πόρων αυτών των προσφύγων και σήμερα το βράδυ επιβεβαιώσαμε την σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει αυτή τη στήριξη".

Κριτική της ΕΕ για την επέμβαση στο Αφρίν:

"Εξέφρασα επίσης την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, ιδίως για την κατάσταση στην Αφρίν", δήλωσε για το θέμα ο Τουσκ. "Πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας σε μια ήδη τραγική και ασταθή κατάσταση. Και υπενθυμίσαμε την ευθύνη της Τουρκίας να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε: "ακόμα, θα ήθελα οι παρεμβάσεις στο έδαφος της Συρίας να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο - αυτή είναι μια απαίτηση που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας, είναι μια απαίτηση που πρέπει να επιβάλουμε στους συμμάχους μας".

Έμφαση στη "θετική ατζέντα":

Κατά τα λοιπά οι δύο πλευρές από ότι διεφάνη μέσω των δηλώσεων Τουσκ και Γιούνκερ, αλλά και των όσων είπε ο Ερντογάν, σκοπεύουν να προβάλουν στο εξής τη λεγόμενη θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Τουσκ χαρακτηριστικά δήλωσε πως "κατά τη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες πέρυσι συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογό μας σε διάφορα επίπεδα. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Απόψε το απόγευμα καταγράψαμε το που βρισκόμαστε και καθορίσαμε κάποιες παραμέτρους για το μέλλον".

Εξήγησε αναλυτικά ότι "η συνάντησή μας σήμερα έδειξε ότι ενώ οι σχέσεις μας περνούν από δύσκολες στιγμές, σε περιοχές όπου συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά και επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε το διάλογο και τις διαβουλεύσεις και να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες με σκοπό την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της εταιρικής μας σχέσης. Εξακολουθώ να είμαι απολύτως αφοσιωμένος στη βοήθεια αυτής της διαδικασίας".

Παρομοίως ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά "χαίρομαι που ήμουν σε θέση να συμβάλω - ελπίζω - στην αποκατάσταση σήμερα, ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας".

Συμπλήρωσε δε ότι "η Τουρκία για μένα, επαναλαμβάνω στον εαυτό μου, είναι ένα μεγάλο έθνος με το οποίο μοιραζόμαστε πολλούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς και ο τουρκικός λαός είναι ένας μεγάλος λαός πάντα άξιος, συχνά θαρραλέος, για τον οποίο έχω πολύ και διαρκή θαυμασμό".

"Θέλουμε η Τουρκία να είναι πραγματικός στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο Γιούνκερ και τόνισε πως "μεταξύ των στρατηγικών εταίρων, πρέπει να γνωρίζουμε πώς να διατηρούμε έναν ανοιχτό διάλογο ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εμβαθύνουμε σε αυτά που μας φέρνουν μαζί και να επιλύσουμε αυτά που μας χωρίζουν".

"Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν ένα τεράστιο λάθος στην περιγραφή των αποκλίσεων, ειδικά μπροστά στις δημόσιες τοποθετήσεις. Ποτέ δεν μιλάμε για όσα μπορούν να μας φέρουν κοντά σε κοινές φιλοδοξίες", είπε ο Γιούνκερ.

"Έχουμε με τους Τούρκους φίλους μας πολλά ενδιαφέροντα και πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί. Προφανώς, μοιραζόμαστε τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στο ενεργειακό εφοδιασμό μας και χαιρετίζω - δεν μιλάμε ποτέ για αυτό - τη σημαντική πρόοδο που σημειώσαμε στην υλοποίηση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου στον οποίο η Ευρώπη συνεισφέρει σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου δανείου ύψους 1,5 δισ. Ευρώ που χορηγήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", σημείωσε. "Είμαι πεπεισμένος ότι οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου της Αζερίας θα μπορούσαν να φτάσουν στην Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και στην Ευρώπη μέχρι το 2020", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι κοινό καθήκον που αφορά τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ίδιο βαθμό. Μόνο με την ένωση των δυνάμεών μας θα πετύχουμε να κερδίσουμε τον αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομερής μάστιγας", κατέληξε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν: Η ΕΕ είναι αιχμάλωτη ενός λάθους που έκανε στο παρελθόν

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα