Η Ευρώπη έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία. Είστε βάρβαροι, απαντά η Άγκυρα

Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις εκατέρωθεν δηλώσεις να δυναμιτίζουν το κλίμα.

Η Αγγελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια προεκλογικού debate που είχε με τον Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν πρέπει» να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανίδα καγκελάριος είχε τονίσει στον πρόεδρο της Κομισιόν την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, μετά τις συλλήψεις γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

Την δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου στην τηλεμαχία, ήρθε να επιβεβαιώσει και ο εκπρόσωπός της με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας:

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ευρω-μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την άποψη ότι η Τουρκία απομακρύνεται με γιγαντιαία βήματα από την ΕΕ επανέλαβε χθες από την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, και ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, από το ετήσιο συνέδριο των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε δήλωσε πως « Τουρκικός λαός πρέπει να αντιληφθεί πως είναι αυτή η κυβέρνηση (Ερντογάν) που καθιστά αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» ενώ τόνισε πως η απόφαση για τερματισμό των διαπραγματεύσεων «εναπόκειται στα κράτη μέλη».

Για «λαϊκισμό» κάνει λόγο η Τουρκία

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες τους γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν.

«Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Για λαϊκισμό έκανε λόγο και ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης».

Ο Τσελίκ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», ενώ προσέθεσε πως Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Τσαβούσογλου: «Η Ευρώπη στρέφεται στη βαρβαρότητα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη ότι επανέρχεται στις «αξίες» που επικρατούσαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως «στη βαρβαρότητα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη «στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία», ενώ στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνουν την «ισλαμοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βοήθησε την Ευρώπη στο «σημαντικό χάος» που συνδέεται, όπως αναφέρει, με την αύξηση πολλών προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα