Βόρεια Κορέα: Τι θα συμβεί αν ο Κιμ πατήσει το κουμπί;

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική της δοκιμή την Κυριακή, δοκιμάζοντας μια βόμβα υδρογόνου με απόλυτη επιτυχία, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς Κιμ, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων. Το γεγονός αυτό εντείνει τους φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιο κοντά στην κατασκευή ενός πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Η βόμβα υδρογόνου είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα, με τους ειδικούς να εκτιμούν την ισχύ της μεταξύ 50 κι 120 κιλοτόνων.

Κοινώς, πρόκειται για ένα όπλο πολύ ισχυρότερο ακόμη κι από την ατομική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα το 1945, σκοτώνοντας επί τόπου 80.000 ανθρώπους, και η ισχύς της οποίας έφθανε τους 15 κιλοτόνους.

Γιατί έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας η Βόρεια Κορέα

Ένα πυρηνικό όπλο είναι ο απόλυτος «μηχανισμός επιβίωσης» ενός απομονωμένου καθεστώτος, που ασκεί μικρή επιρροή κι έχει ελάχιστους «φίλους».

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πρώτη τα πυρηνικά της όπλα. Κάτι τέτοιο θα γινόταν η αφορμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος, τον οποίο η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορούσε να νικήσει και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αυτό το γνωρίζει καλά. Συνεπώς δεν θα ρίσκαρε να θέσει σε κίνδυνο, ούτε τη δυναστεία της οικογένειάς του, ούτε το καθεστώς.

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα