Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα. 5 φορές ισχυρότερη από το Ναγκασάκι

Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα.

Την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και την τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βορράς ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε υδρογονοβόμβα, μετά τη δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου.

Λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει «προηγμένη» βόμβα υδρογόνου.

Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά είχε μεταδώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ ανέπτυξε προηγμένη βόμβα υδρογόνου με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ

Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν επιθεώρησε τη βόμβα, η οποία μπορεί φέρεται να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

Οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. «Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων.

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου στη Βόρεια Κορέα, σημαίνει ότι η Πιονκγιάνκ είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου. Όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ

Τα σενάρια ενός πολέμου στην Κορέα. Οι συμμαχίες και απειλές του Κιμ

Το γεωλογικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε έκρηξη που προκάλεσε δόνηση 6,3 βαθμών στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Κορέας, στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων. Η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος.

Δεύτερος σεισμός στο ίδιο σημείο

Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δεύτερο σεισμό στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε "κατάρρευση".

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε "έκρηξη".

Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση

Ιαπωνία: Σίγουρη και απαράδεκτη η νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα