Το σχέδιο της Μέι για τους Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας μετά το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες η Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Εντούτοις, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους “27” ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

«Σε κανέναν Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτήν την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί δια νόμου να φύγει από την χώρα, όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», αναφέρουν βρετανικές πηγές, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των προτάσεων του Λονδίνου σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε επίσης τους “27” ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον μια 5ετία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς εφ' όσον το ίδιο ισχύσει και αντιστρόφως.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα