Λόνδίνο: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στον Grenfell Tower. Εγκληματικές ευθύνες

Ο εντοπισμός επιζώντων στον καρβουνιασμένο πλέον Grenfell Tower στο Βόρειο Κένσιγκτον θα είναι «θαύμα», υποστηρίζουν οι ομάδες διασωστών στο Λονδίνο που εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε εκατοντάδες.

Οι Αρχές έχουν ανακοινώσει πως εντόπισαν τις σορούς 17 ανθρώπων, 30 νοσηλεύονται –εκ των οποίων 17 σε κρίσιμη κατάσταση– και 65 απεγκλωβίστηκαν.

Η κατάσταση είναι χαοτική, με τις οικογένειες των αγνοουμένων να έχουν ανάμικτα συναισθήματα, λύπης και θυμού. Δεν έχουν καμία πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους, αν είναι ζωντανοί, νεκροί ή τραυματίες, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για προβλήματα και ελλείψεις στο κτίριο.

Το μαρτύριό τους φαίνεται πως θα κρατήσει αρκετά, αφού οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες, ενώ κάποια θύματα μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Στούαρτ Κάντι ανακοίνωσε πάντως χθες πως «ελπίζει» ο αριθμός των νεκρών να μην είναι τριψήφιος.

Φαίνεται πως κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στον ουρανοξύστη, σε μία από τις καλύτερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει το κτίριο σε διάστημα λίγων λεπτών. Χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που επισκέφτηκε χθες το σημείο, επισήμανε πως οι «άνθρωποι αξίζουν απαντήσεις», ανακοινώνοντας δημόσια έρευνα για τα αίτια.

Εγκληματικές ευθύνες

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από την πυρκαγιά στον Grenfell TowerΟ βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος πηγές από τις αρχές, υποστηρίζει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι συγκλονισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά, αφού μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε στον τέταρτο όροφο και έφτασε ως τον 24ο σε διάστημα ενός τετάρτου!

Η ανακαίνιση του κτιρίου ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι και, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε ως επένδυση στο πάνελ από αλουμίνιο που διαθέτει «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού.

Το υλικό αυτό θεωρείται ότι αποτελεί φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι μη ανθεκτικό στη φωτιά και σε ορισμένες περιπτώσεις εύφλεκτο, αφού έχουν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά γρήγορης εξάπλωσης σε Αυστραλία, Ρωσία και την Αραβική Χερσόνησο.

Πάντως, τα έγγραφα της ανακαίνισης δεν αναφέρονται καθόλου σε κάποιο είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στις ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφάλειας κτιρίων. Η εταιρία οικοδόμησης Rydon δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας μόνο πως «τηρήθηκαν όλοι οι υποχρεωτικοί κανονισμοί».

Οι καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη αντιπυρικών μέτρων και των προβλημάτων στην αυξομείωση της τάσης του ρεύματος πληθαίνουν, προκαλώντας οργή. Οπως έγινε γνωστό, εκπρόσωποι των ενοίκων του κτιρίου είχαν καταθέσει έγγραφο στην αρμόδια δημοτική αργή για τα προβλήματα, εκφράζοντας φόβους για μια επικείμενη πυρκαγιά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς που οδήγησαν στην τραγωδία δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και υπήρξαν αναφορές για βραχυκύκλωμα σε ψυγείο ενός εκ των διαμερισμάτων. Η νορβηγική ασφαλιστική εταιρία Protector Forsikring ανακοίνωσε πως το κόστος θα ανέλθει στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την παροχή εναλλακτικής διαμονής για τους πληγέντες.

Όσοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτίριο ή απεγκλωβίστηκαν από τις αρχές περνούν τα τελευταία 24ωρα σε προσωρινά καταλύματα, ενώ τοπικές ακτιβιστικές οργανώσεις συγκεντρώνουν ρούχα και είδη ανάγκης για τους πληγέντες. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ ήταν μεταξύ πολλών Λονδρέζων που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κατεστραμμένο κτίριο για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες και τις οικογένειες των αγνοουμένων.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα