Φονικός Πύργος της Κολάσεως στο Λονδίνο. Μαρτυρίες που σοκάρουν

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον πύργο Grenfell, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Ωστόσο οι αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς, δεν αναμένεται να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 78 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 34 νοσηλεύονται με 18 εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Μια περίπλοκη επιχείρηση έρευνας (που θα διαρκέσει) πολλές ημέρες» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Οργή για τους νεκρούς στο Λονδίνο. Προειδοποιούσαν ότι θα γίνει παγίδα θανάτου

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Συνταρακτικές είναι οι ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονταν στον φλεγόμενο πύργο όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Άκουγα ουρλιαχτά από παντού κι έβλεπα ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα. Ο ουρανοξύστης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Ήταν ο απόλυτος τρόμος» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντετζάχ Μίλερ, που διαμένει σε γειτονικό κτίριο το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν γονείς να πετάνε τα παιδιά τους από τα παράθυρα επιχειρώντας, σε μια κίνηση απόγνωσης, να τα σώσουν από την φωτιά που κατέκαιε τον ουρανοξύστη όπου βρίσκονται 120 διαμερίσματα σε 24 ορόφους, κοντά στη συνοικία Νότινγκ Χιλ, στο δυτικό Λονδίνο.

Αργά το βράδυ το Skynews έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από το εσωτερικό του φλεγόμενου πύργου.

Στο βίντεο αποκαλύπτονται οι φρικτές στιγμές και ο πανικός που έζησαν οι κάτοικοι, τη στιγμή που οι φλόγες εξαπλώνονταν.

Ακούγεται χαρακτηριστικά μία γυναίκα να φωνάζει μέσα σε απόγνωση σε άλλους ανθρώπους, καθώς ο καπνός γεμίζει τους διαδρόμους, στον 23ο όροφο.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, σύμφωνα με το Sky News, αν οι άνθρωποι που ακούγονται σε αυτό το βίντεο- είναι από Live στο Facebook τα ξημερώματα της Τετάρτης- κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια από το κτίριο.

Μιλώντας στο PA, μία γυναίκα, η Samira Lamrani δήλωσε ότι είδε μητέρα να προσπαθεί να σώσει ένα μωρό πετώντας το από ένα παράθυρο, το οποίο βρισκόταν στον ένατο, σε πολίτες που περίμεναν κάτω από τον ουρανοξύστη.

«Άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται στα παράθυρα, τρέμοντας και ουρλιάζοντας με μανία. Τα παράθυρα ήταν ελαφρώς ανοιχτά, μία γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι επρόκειτο να πετάξει το μωρό της και αν κάποιος μπορούσε να πιάσει το μωρό της. Κάποιος το έκανε, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να πιάσει το μωρό», είπε η μάρτυρας.

Και συνέχισε: «Μπορούσα να δω ανθρώπους από όλες τις γωνιές να χτυπιούνται και να φωνάζουν για βοήθεια. Εμείς οι πολίτες τους καθησυχάζαμε λέγοντας τους ότι κάναμε ό,τι μπορούμε και ότι καλέσαμε το 999, αλλά προφανώς το βλέμμα στο πρόσωπό τους ήταν θάνατος. Ο φίλος της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε έναν ενήλικα που έκανε κάποιου είδους αυτοσχέδιο αλεξίπτωτο και προσπάθησε να κατέβει από το παράθυρο. Όσο περισσότερο κοίταγα προς τα πάνω, από όροφο σε όροφο. Ατελείωτος αριθμός ανθρώπων. Κυρίως τα παιδιά επειδή προφανώς οι φωνές τους, με τις ψιλές φωνές τους -αυτές θα παραμείνουν μαζί για πολύ καιρό. Μπορούσα να τα ακούσω να ουρλιάζουν για τις ζωές τους».

Άλλη ένοικος, η Zara, είπε ότι είδε μία γυναίκα να πετάει τον γιο της που ήταν περίπου 5 χρονών από το παράθυρο του πέμπτου ή του έκτου ορόφου προκειμένου να τον σώσει από την φωτιά. Τελικά το μωράκι σώθηκε αλλά αγνοείται η τύχη της μητέρας του.

Μιλώντας στο LBC ο αυτόπτης μάρτυρας είπε συγκεκριμένα: «Μία γυναίκα πράγματι έριξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι καλά. Νομίζω ότι μπορεί να έσπασε μόνο κάποια κόκαλα και να έχει μώλωπες. Ήταν μία άλλη γυναίκα που ούρλιαζε “το μωρό μου, το μωρό μου. Πρέπει να βγω. Πρέπει να σώσω το μωρό μου”. Αλλά κοιτούσαμε απλά ψηλά. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα να μπορούμε να κάνουμε».

«Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.

Κίνημα αλληλεγγύης από πολίτες του Λονδίνου

 

Η τεράστια τραγωδία που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους πολίτες του Λονδίνου, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να δηλώσουν εθελοντές, προσφέροντας βοήθεια με κάθε τρόπο στους πληγέντες.

Πολλοί μετέφεραν τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους που διασώθηκαν, ενώ δεκάδες είναι εκείνοι που δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν οικογένειες και άτομα που έμειναν χωρίς στέγη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα