Γκίλμπερτ Μπέικερ: Ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία της gay κοινότητας

Στις 2 Ιουνίου 1951 γεννήθηκε στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός καλλιτέχνης και ακτιβιστής για τα δικαιώματα, Girlbert Baker. Ο καλλιτέχνης έγινε ιδιαίτερα γνωστός σε όλο τον κόσμο, όταν το 1978 δημιούργησε τη σημαία "ουράνιο τόξο", που έγινε σύμβολο της gay κοινότητας. Τον Μπέικερ μνημονεύει σημερα, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, στο doodle της η google.

Ο Μπέικερ υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1970 ως το 1972. Εγκαταστάθηκε μετά την αποστρατεία του στο Σάν Φραντσίσκο όπου έμαθε να ράβει. Με αυτό τον τρόπο άρχισε να φτιάχνει μεγάλα πανό για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ενάντια στον πόλεμο.

Δημιούργησε τη σημαία, όμως δεν θέλησε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της σύλληψης αφού όπως είπε την έβλεπε ως σύμβολο για την κοινότητα. "Όταν συνέλαβα την ιδέα της σημαίας, δεν υπήρχε διεθνές σύμβολο για εμάς, εκτός από το ροζ τρίγωνο που οι Ναζί χρησιμοποιούσαν για να διαχωρίζουν τους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης" αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο καλλιτέχνης. " Σχεδίασε μια σειρά από άλλες σημαίες που κόσμησαν τα gay pride που ακολούθησαν, ενώ το 1984, του ζητήθηκε να φτιάξει την σημαία για το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Το 2003 και με αφορμή την 25η επέτειο από την δημιουργία της σημαίας, ο Μπέικερ δημιούργησε μια σημαία που εκτεινόταν από το κόλπο του Μεξικού ως τις ακτές του Ατλαντικού στο Key West, ενώ αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωσε μοίρασε κομμάτια της τεράστιας σημαίας σε 100 πόλεις ανά τον κόσμο.

Τα χρώματα στη σημαία συμβολίζουν σύμφωνα με τον εμπνευστή της σημαίας και κάτι το διαφορετικό. Το ροζ αναφέρεται στο σεξ, το κόκκινο στη ζωή, το πορτοκαλί στην επούλωση, το κίτρινο στο φως του ήλιου, το πράσινο στη φύση, το τιρκουάζ στην τέχνη, το ίντιγκο (μοβ) στην αρμονία και το βιολετί στο πνεύμα.

"Το πιο δύσκολο για οποιονδήποτε ομοφυλόφιλο παραμένει ακόμη να κάνει το 'coming out'. Πρόκειται για μια συναισθηματική πάλη που όλοι μοιραζόμαστε. Σε πολλά μέρη του κόσμου, άνδρες και γυναίκες θα δολοφονούνταν για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, οπότε μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει" ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ο Μπέικερ ανέφερε ωστόσο πως αισθανόταν ευτυχής κάθε φορά που επισκεπτόταν μια πόλη του κόσμου και έβλεπε κάπου να κυματίζει η σημαία του ουράνιου τόξου. "Με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής" δήλωνε.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης πέθανε από υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση στις 31 Μαρτίου του 2017, σε ηλικία 65 ετών.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα