Οι ΗΠΑ έπληξαν το Αφγανιστάν με την μητέρα όλων των βομβών. Στόχος μέλη του ISIS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επληξαν σήμερα με την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν σήμερα στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η MOAB των 10 τόνων, η πιο ισχυρή μη πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ, είχε στόχο περιοχή του ISIS.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε μέσω του εκπροσώπου του, Σιν Σπένσερ ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν σήμερα στο Αφγανιστάν.

Ο Σιν Σπένσερ υποστήριξε πως με αυτή τη βόμβα οι ΗΠΑ θέλησαν να προξενήσουν καίριο πλήγμα σε σύστημα τούνελ και σπηλιών, όπου στελέχη και μαχητές του ISIS κινούνταν με ελευθερία. Επίσης, είπε πως «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB), ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Η GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα η οποία δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό στρατιωτικό Albert L. Weimorts, Jr. Η βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να πλήξει σπήλαια και αποθήκες. Μάλιστα, μπορεί να καταστρέψει έκταση σε διάμετρο 152 μέτρων.

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα και έκτοτε ξαναδοκιμάστηκε στις 21 Νοεμβρίου το 2003. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε σε χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ  κατευθύνεται από δορυφόρο, καθιστώντας την μια από τις παγκόσμιες μεγάλες "έξυπνες βόμβες".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα