Δημοψήφισμα Τουρκίας: Εκρηκτικό το κλίμα - Σόιμπλε: Ο Ερντογάν ετοιμάζει δικτατορία

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μία απίστευτη καταγγελία για τον πολιτικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ήταν σε επικοινωνία με τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15 Ιουλίου.

Σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Ούρφα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο πολιτικός του αντίπαλος επικοινώνησε με τους στρατιώτες στα τανκς, τη νύχτα του δημοψηφίσματος, πριν μεταβεί στο σπίτι του δημάρχου του Μπακιρκόι στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτίμησαν να δραπετεύσουν, αντί να προσπαθήσουν να σταματήσουν τα τανκς», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με τη «Hurriyet Daily News».

Ο Ερντογάν, δήλωσε πως δεν θα προσκαλούσε τον Κιλιτσντάρογλου στην εκδήλωση-ενότητας, που πραγματοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εάν γνώριζε πως ήταν σε συνεννόηση με τους πραξικοπηματίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Ερντογάν να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Κιλιτσντάρογλου ισχυρίστηκε πως το πραξικόπημα ήταν «ελεγχόμενο», καθώς η κυβέρνηση δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ είχε γνώση για το ενδεχόμενο.

Ο Ερντογάν απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας πως αποτελούν προσβολή για τους νεκρούς του πραξικοπήματος.

Παρέμβαση Σόιμπλε για το τουρκικό δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε για τον κίνδυνο της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό «Der Spiegel», σχετικά με το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, ήτοι μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Σόιμπλε απάντησε:

«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».

«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (Προέδρου Ερντογάν) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τί συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» συμπλήρωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε "ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν", κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκρινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα. "Ήμασταν σε καλό δρόμο" για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο "αλλά μετά ήρθε αυτή η σύλληψη", εξήγησε.

Όπως είπε, ανέφερε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ότι η κράτηση του δημοσιογράφου "καθιστά στο εξής πολύ δύσκολα τα πράγματα".

Ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της "τρομοκρατικής" προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει "Κούρδο αυτονομιστή" και "πράκτορα της Γερμανίας".

Με αφορμή και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί. Ο Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές" επειδή απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του στις οποίες επρόκειτο να μιλήσουν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία από την πλευρά της κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω της καταστολής που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη 19 πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους και σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς προκειμένου να διαταράξουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, την Κυριακή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή πρόκειται για 10 Τούρκους και 9 Σύριους που συνελήφθησαν στη Σμύρνη, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την αποτροπή των σχεδίων του Ισλαμικό Κράτος.

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια όπου διέμεναν οι ύποπτοι βρέθηκαν πολλά έγγραφα που αφορούν το ΙΚ καθώς και στολές μάχης. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε επαφή με μέλη του ΙΚ στη Συρία.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Al-Naba οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα στην Τουρκία κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδίδονται από τις αρχές είτε στο Ισλαμικό Κράτος είτε στους Κούρδους αντάρτες.

Κορυφώνονται στην τελευταία στροφή πριν από το δημοψήφισμα οι ανθελληνικές κορώνες στην Τουρκία με τη σκυτάλη να παίρνει ο γιος του Προέδρου της χώρας, Μπιλάλ Ερντογάν.

Ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστράτευσε την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την καταστροφή της Σμύρνης.

«Όταν ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, όταν τα παιδιά αυτής της ωραίας πατρίδας έριξαν στη θάλασσα τους Έλληνες, οι Έλληνες ήταν στην πραγματικότητα η "λαβίδα" των ιμπεριαλιστών εκείνης της εποχής», είπε χαρακτηριστικά ο προκλητικός Μπιλάλ Ερντογάν.

«Και αυτό το έθνος αγωνιζόμενο δίπλα-δίπλα και χέρι με χέρι νίκησε τους Έλληνες», συμπλήρωσε ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος παρομοίασε τον πατέρα του με τον Τούρκο στρατιώτη, Ουλουμπατλί Χασάν, που κάρφωσε τη σημαία της Τουρκίας στα τείχη της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την άλωση της.

Να θυμίσουμε ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα ότι έκανε εμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές με την υπόθεση αυτή να απασχολεί ακόμη και τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα