Αρμενία: Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Kόμμα προηγείται στις εκλογές

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν προηγείται στις ψήφους από τις χθεσινές εκλογές στην Αρμενία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας (RPA) κέρδισε το 53,20% των ψήφων, ενώ η Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο οποίο ηγείται ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Γκατζίκ Τσαρουκιάν κέρδισε 26,56% των ψήφων.

Τα μερικά αποτελέσματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών και βασίστηκαν στην καταμέτρηση ψήφων από το 18% των εκλογικών κέντρων. Με συνταγματικές αλλαγές που επικριτές του υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκαν ώστε να επεκτείνουν τον πολιτικό βίο του Σαρκισιάν όταν λήξει η τελευταία προεδρική θητεία του τού χρόνου, η προεδρία θα αποκτήσει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Η δύναμη περνά στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο Σαρκισιάν, 62, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι αλλαγές, που υιοθετήθηκαν μετά από δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2015, σχεδιάστηκαν ώστε να παραμείνει στην εξουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται έτοιμοι να δημιουργήσουν κυβερνητικό συνασπισμό με το τρίτο κόμμα, τη φιλοκυβερνητική Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ΑΕΟ) που πήρε 8,07% των ψήφων, και το οποίο είναι μέλος του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού, κρατώντας τον νυν πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα