Το μέλλον της Ευρώπης μετά τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη

Μπορεί η Διακήρυξη της Ρώμης για τα εξηκοστά γενέθλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να ψηφίστηκε παρά τους διαπραγματευτικό «θρίλερ» που προηγήθηκε από την Αθήνα και την Βαρσοβία, αλλά αυτό υπενθυμίζει σε όλους ότι η ενότητα της Ευρώπης δεν είναι εξασφαλισμένη.

Οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς για την υιοθέτηση στο κείμενο της Διακήρυξη της Ρώμης του κοινωνικού κεκτημένου στην Ε.Ε. για τα εργασιακά δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα των «27».

Προηγούνται οι γνωστές κόντρες μεταξύ Βορρά και Νότου για την οικονομία, η άνοδος των εθνικιστικών φωνών κυρίως μετά το προσφυγικό πρόβλημα, η επικράτηση εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων, η επικράτηση της Γερμανίας με την ενίσχυση από τις χώρες «δορυφόρους» έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας, που «μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα, έχουν ενισχύσει το κίνδυνο διάσπασης.

Η συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι πάντα στο προσκήνιο, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, του Ιταλού προεδρεύοντα και άλλων ευρωπαίων ηγετών να διαφυλαχθεί η ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατυπώνοντας με σαφήνεια τους κινδύνους που καραδοκούν, αποδεικνύει την ύπαρξη στρατηγικής διαίρεσης με πρωταγωνιστή τη Γερμανία που αποτελεί το ηγεμονικό κέντρο της Ε.Ε.. Η δήλωση του Σόιμπλε ότι είναι υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα υποδηλώνει την ύπαρξη του κινδύνου.

«Ο μόνος τρόπος για ελευθερία και ανεξαρτησία είναι μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι απλά να ζητάμε ενότητα: πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδης ελευθερίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέστησε την προσοχή στους 27 πως «δεν είναι αρκετά περήφανοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματά», υπενθυμίζοντας «το όραμα ανθρώπων που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Μνημόνευσε τα βάσανα της οικογένειας και της χώρας του από τους Ναζί και συνέστησε στους Ευρωπαίους «να μην χάνονται στις λεπτομέρειες».

Τσίπρας: Ταλαντεύτηκα αν πρέπει να υπογράψω ή όχι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε την υπογραφή του στη διακήρυξη επιτυγχάνοντας να προστεθεί στο κείμενο αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη και το «κοινωνικό κεκτημένο», καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Φυσικά και είμαι σκεπτικός. Ταλαντεύτηκα αν πρέπει να υπογράψω ή όχι. Όμως καταρχήν καταφέραμε να εισαχθεί μία σημαντική αναφορά στην αναγκαιότητα μίας κοινωνικής Ευρώπης. Δευτερευόντως, είναι μία συνεχής μάχη που θα δώσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα είναι μια ήμερα γιορτής για την Ευρώπη καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων κι αυτό είναι καμιά φορά χρήσιμο για να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη αυτές τις κατακτήσεις να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης.

Ακόμα, σημείωσε ότι έθεσε «στο επίκεντρο της συζήτησης το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Με τη Διακήρυξη της Ρώμης οι «27» έθεσαν τους βασικούς πυλώνες για το μέλλον της Ευρώπης πάνω σε τέσσερις προτεραιότητες.

Η πρώτη είναι μια ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη, που αναφέρεται σε ασφαλή εξωτερικά σύνορα , ελευθερίας στη κυκλοφορία των πολιτών, υπεύθυνη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στα διεθνή πρότυπα.

Ως δεύτερη προτεραιότητα αναφέρεται η ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη. Ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, σε μια ενιαία αγορά, σταθερό και ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα. Μια Ένωση όπου οι οικονομίες θα συγκλίνουν.

Ο τρίτος στόχος αφορά την κοινωνική Ευρώπη, που θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο αλλά και τη συνοχή και τη σύγκλιση, ενώ θα προστατεύει παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς. Θα μάχεται την ανεργία, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια. Ανοιχτά στην αγορά εργασίας.

Τέλος, οι «27» επιδιώκουν μιαν ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή.

Εδώ υπάρχουν πολλά θέματα που αναδύονται, σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Οι «27» ίσως να στοχεύουν σε μια στρατιωτικοποίηση της Ένωσης, επιχειρώντας να απαντήσουν και στις αμερικανικές πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Μένει να δούμε αν όλα αυτά μπορούν να δώσουν την προοπτική για ενίσχυση της ενότητας στην Ευρώπη ή θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ενίσχυση των φυγόκεντρων δυνάμεων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν το μέλλον της Ένωσης.

Ιδιαίτερα μετά το Brexit, που έχει δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα