Λονδίνο: Οι Βρετανοί περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα

Περιμέναμε και ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτή την ημέρα, αλλά ελπίζαμε ότι δεν θα έλθει ποτέ δήλωσε ο υποδιοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ και είναι πράγματι γεγονός ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι το Λονδίνο θα ήταν στόχος τρομοκρατικού χτυπήματος και διατηρούσαν, στον τελευταίο χρόνο, στον βαθμό του -αυστηρού- ένα βαθμό κάτω από το κόκκινο τα επίπεδα ετοιμότητας. Κύκλοι της αστυνομίας έχουν διαρρεύσει ότι οι βρετανικές αρχές απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τουλάχιστον 80 τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο μέσα στους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, και σ’ αυτό τους βοήθησε η καλή πληροφόρηση που έχουν μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες στην Αγγλία.

Ωστόσο όπως τονίζεται από κύκλους της Σκότλαντ Γιαρντ και μεταδίδει ο ανταποκριτής Λάμπης Τσιριγωτάκης, είναι δύσκολο να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές και υποψήφιους τρομοκράτες οι οποίοι δεν έχουν παρελθόν στην τρομοκρατία, δεν είναι στα ραντάρ των βρετανικών αρχών, είναι οι λεγόμενοι εν υπνώσει τρομοκράτες οι οποίοι ενεργούν συχνά μόνοι τους.

Από χθες οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας ασχολούνται να διαλευκάνουν την ταυτότητα του τρομοκράτη ο οποίος είναι μεταξύ των τεσσάρων νεκρών μέχρι στιγμής, του δραματικού τρομοκρατικού επεισοδίου, τα κίνητρα του και αν είχε συνεργάτες. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της είπε ότι οι φωνές του μίσους και του διαβόλου δεν θα μπορέσουν να μας διχάσουν, και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια στο μέλλον είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει κανονικά σήμερα, και είναι ένα μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν έχει την δύναμη να διαταράξει την κοινοβουλευτική και την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Πακιστανικής καταγωγής μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντικ Καν επικρίθηκε για το γεγονός ότι καθυστέρησε πολλές ώρες να σχολιάσει την τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο αλλά τελικά την καταδίκασε. Το Λονδίνο γνωρίζει τώρα ασυνήθιστα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στους τουριστικούς χώρους και η οδηγία της αστυνομίας προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να καταγγέλλουν αμέσως κάθε ύποπτη συμπεριφορά.ε

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα