Νέα στοιχεία,νέα κομμάτια, είναι του άφαντο Μπόινγκ; Σενάρια με του Helios

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην απίστευτη υπόθεση με την εξαφάνιση της πτήσης 370 της Malaysia Airlines, καθώς φωτογραφικό υλικό από κινεζικό δορυφόρο έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στις έρευνες για τον εντοπισμό του «χαμένου» αεροπλάνου.

Όπως μετέδωσε το CNN, σε αυτές τις φωτογραφίες, οι οποίες ελήφθησαν την Κυριακή -μια ημέρα μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ του Boeing 777- απεικονίζονται τρία αντικείμενα να επιπλέουν στη θάλασσα, με μέγεθος 13 επί 18 μέτρα, 14 επί 19 μέτρα και 24 επί 22 μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτια του «χαμένου» αεροσκάφους.

Οι Αρχές της Μαλαισίας παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι σε αυτά τα στοιχεία, στρέφοντας εκ νέου την προσοχή τους στον θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κίνας, ανάμεσα σε Μαλαισία και Βιετνάμ, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα αυτά.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της Κίνας, είναι πολύ πιθανό ο κινεζικός δορυφόρος να έχει εντοπίσει το σημείο συντριβής του αεροσκάφους.




Νωρίτερα, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων είχαν επικεντρωθεί στα Στενά του Μάλακα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.




Ομάδες από εννέα χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε συνολικά 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί 10 δορυφόρους για να βρει τα ίχνη του Boeing, οι οποίοι αναπρογραμματίστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθήσουν την πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που οι Αρχές ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις (αντικείμενα, πετρελαιοκηλίδες), που ενδεχομένως να συνδέονται με το «εξαφανισμένο» αεροσκάφος.

Μνήμες από τη συντριβή του… Helios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εν τω μεταξύ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews επιχείρησε μ’ ένα video να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη με το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Το σενάριο που παρουσίασαν έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πτήση 522 των αερογραμμών Helios, που συνετρίβη στον Γραμματικό στις 14 Αυγούστου το 2005.

Ο δημοσιογράφος μαζί μ’ έναν πιλότο στήθηκαν μπροστά από έναν προσομοιωτή πιλοτηρίου ενός Boeing 777, όμοιο με εκείνον του αεροπλάνου που αγνοείται και παρουσίασαν το σενάριο της απότομης αποσυμπίεσης.

Ειδικότερα, ο κυβερνήτης Άλιστερ Ροζενσάιν εξήγησε πως σε περίπτωση ξαφνικής αποσυμπίεσης, οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν άμεσα, ώστε να τις φορέσουν οι πιλότοι. Για άγνωστο λόγο εκείνοι προτίμησαν να στρίψουν το αεροσκάφος και να επιστρέψουν πίσω στην Κουάλα Λουμπούρ, προφανώς γιατί διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα.

Καθώς λοιπόν όριζαν τις νέες συντεταγμένες για την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο, έχασαν τις αισθήσεις τους.

Αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του με τον αυτόματο πιλότο, ακολουθώντας την προεπιλεγμένη κατεύθυνση. Το αεροπλάνο παρέμεινε στο ίδιο υψόμετρο και η πτήση συνεχίστηκε μέχρι την κατανάλωση όλων των καυσίμων. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το αεροσκάφος είχε καύσιμα για ακόμα 3.000 μίλια, ποσότητα ικανή για να φθάσει μέχρι τα μισά του Ινδικού Ωκεανού. Εφόσον το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε ανατρέπει όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των σωστικών συνεργείων.


Σύμφωνα με το Skynews, η υπόθεση αυτή θυμίζει έντονα την τραγωδία στον Γραμματικό, όταν το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Helios, έχοντας απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα, συνετρίβη στο έδαφος, με τους πιλότους να έχουν χάσει νωρίτερα τις αισθήσεις τους λόγω ξαφνικής αποσυμπίεσης στο εσωτερικό του πιλοτηρίου.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνες τις δραματικές ώρες, τόσο το υπόλοιπο πλήρωμα όσο και οι επιβάτες διατήρησαν τις αισθήσεις τους για περίπου 20 λεπτά, καθώς ανάμεσα στους νεκρούς βρέθηκαν αρκετοί που φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης, το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος, όταν καταναλώθηκαν όλα τα καύσιμα.

Είναι αυτή η τελευταία δορυφορική εικόνα του μοιραίου Boeing;

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση έχει προκληθεί από τη φωτογραφία, που δημοσίευσε ο Μάικ Σεμπέργκερ, ένας άνδρας από το Σικάγο που εργάζεται στην εταιρεία πληροφορικής «Insight Global».

Ο Σεμπέργκερ συνδέθηκε με την ιστοσελίδα Tomnod, η οποία χρησιμοποιείται από χρήστες και περιέχει δορυφορικές εικόνες. Ο ίδιος λοιπόν είπε ότι εντόπισε μια δορυφορική εικόνα που θα μπορούσε να είναι ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο.



Το συγκεκριμένο site χρησιμοποιείται απ' όσους επιθυμούν να δουν λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο Σεμπέργκερ υπέβαλε το εύρημά του στο CNN iReport και δήλωσε ότι η εικόνα φαίνεται να είναι παρόμοια σε σχήμα και μέγεθος μ' ένα αεροσκάφος.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν ήταν σίγουρος για την ακριβή θέση της δορυφορικής εικόνας, επισημαίνοντας ότι ίσως οι ειδικοί να μπορούν να το επιβεβαιώσουν.



Υπενθυμίζεται πως οργανισμοί όπως η NASA έχουν στη διάθεση τους την προβολή δορυφορικών εικόνων, ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να βρει κάτι σχετικό με το μοιραίο Boeing. Το θέμα δημοσίευσε και στην ηλεκτρονική του σελίδα το CBSChicago.

)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα