Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφωνία για διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφωνία για διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Επανέναρξη συνομιλίων για Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ των δυο ηγετών, κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, έγινε μία επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την συνάντηση που είχαν τον Μάιο στην Άγκυρα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία που έχουν για το μεταναστευτικό, και συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά που βλέπουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφέρθηκαν επίσης και στην επόμενη συνάντησή τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Στο τραπέζι μπήκαν και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση ανατολή, ωστόσο ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, δεν μπορεί η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη για την επανέναρξη των συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Στην ανακοίνωση που έβγαλε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.

Σε λίγες μέρες οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Κύπρο, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μητσοτάκης στην ελεύθερη Κύπρο και ο Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, έρχεται για να δει σε ξεχωριστές συναντήσεις τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γεραπετρίτη, και της Τουρκίας, κ. Φιντάν και μάλιστα λίγες ώρες πριν την συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αποκάλεσε ξανά τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το πνεύμα ελευθερίας του μακεδονικού λαού και των Μακεδόνων πολιτών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα