Φωτιά στην Πάτρα: Εκκενώθηκαν Καραμανδάνειο και Κωνσταντοπούλειο - Σε κόκκινος συναγερμό πολλές περιοχές

Φωτιά στην Πάτρα: Εκκενώθηκαν Καραμανδάνειο και Κωνσταντοπούλειο - Σε κόκκινος συναγερμό πολλές περιοχές

Δραματικές ώρες έζησε η Πάτρα, καθώς λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ξέσπασε μεγάλη φωτιά μέσα στον ιστό της πόλης στην περιοχή Αρόη.

Ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του ηλικιωμένο άντρα ψάχνει να τον αφήσει σε ένα ασφαλές σημείο για να απεγκλωβίσει και τους υπόλοιπους.

Η φωτιά πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. Ο δυνατός άνεμος, σύμμαχός της. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.

Η φωτιά ξεκίνησε από ακαθάριστο οικόπεδο στην περιοχή Αρόη, και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Οι φλόγες κινήθηκε προς το Ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ, όπου φιλοξενούνται παιδιά με αναπηρία. Δόθηκε αμέσως εντολή εκκένωσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112 να κινηθούν προς ασφαλή σημεία, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έμειναν πίσω προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους. Παρά τον κίνδυνο ανεβαίνουν στα κεραμίδια.

Λίγα λεπτά αργότερα εκκενώνεται το Κωνσταντοπούλειο γηροκομείο, ενώ άρον άρον απομακρύνονται παιδιά από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο. 15 μικροί ασθενείς μεταφέρονται με ασφάλεια σε Ρίο και Άγιο Ανδρέα. Οι φλόγες γλείφουν την οροφή του Καραμανδάνειου. Εργαζόμενοι παραμένουν και δίνουν μάχη μαζί με τους πυροσβέστες.

Πυκνός καπνός καλύπτει και τον τρίτο όροφο του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Φλόγες που προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. Καμένα αυτοκίνητα και εκτάσεις γης.

Κάτοικοι με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούν. Δεν έχουν νερό και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους κρουνούς. Η φωτιά πηδάει τις καγκελόπορτες και μπαίνει στις αυλές.

Έπειτα από μάχη εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά περιορίστηκε έπειτα από τρεις ώρες. Η χώρα, ωστόσο, παραμένει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκεται και αύριο στο κόκκινο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων.

Πολιτική Προστασία: «Κόκκινος» συναγερμός για πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές

Επί ποδός θα είναι αύριο, Τετάρτη, όλος ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η αυριανή μέρα θεωρείται κρίσιμη για την εκδήλωσε πυρκαγιών.
Συναγερμός σε έξι περιφερειακές ενότητες για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) σήμανε για αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει στις περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας, Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας).

Σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των πέντε περιφερειών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, για αυτές περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι αυτών των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Εβδομάδα «κόλαση» με καύσωνα και μελτέμια

Μετά τον Ιούνιο, που ήταν από τους θερμότερους των τελευταίων δεκαετιών, και ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο καιρός χαρακτηρίζεται από παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν 6-7 μποφόρ ενώ χαμηλή θα είναι η υγρασία στην καύσιμη ύλη με τον κίνδυνο για πυρκαγιές να είναι μεγάλος.

Η ζέστη θα παραμείνει μέχρι τις 20 Ιουλίου με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 38-40 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσεις τους 38 βαθμούς ενώ το Σαββατοκύριακο τους 39-40.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα