Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στη Χίο, τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες – Καλύτερη η εικόνα στην Κω, νέα φωτιά στην Κρήτη

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στη Χίο, τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες – Καλύτερη η εικόνα στην Κω, νέα φωτιά στην Κρήτη

Στην Κω και τη Χίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει σε διάσπαρτες εστίες, με την Πολιτική Προστασία να ενεργοποιεί το 112 για εκκενώσεις περιοχών.

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη, ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Άγιο Ελισσαίο του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες

Σημειώνεται ότι συνολικά 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

«Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων», υπογράμμισε στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Μάχη με τις φλόγες και στη Χίο

Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. 

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς  από Λέσβο και Αθήνα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Σύμφωνα με το alithia.gr, είναι τέτοιο το πύρινο φορτίο, που στις δύο το μεσημέρι, το σύννεφο του καπνού, ήταν ορατό και στην πόλη της Χίου.

Επίσης, δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στη Χίο. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραψε το μήνυμα σε όσους είναι στη Χίο.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Κω

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες. 

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο. 

Σύμφωνα με το kosnews24.gr, τα σημεία όπου καίνε οι φλόγες είναι διάσπαρτα. Επίσης, όπως επισημαίνει το τοπικό μέσο, κατόπιν του μηνύματος από το 112 που εστάλη, όσοι τουρίστες και κάτοικοι είναι στην Καρδάμαινα και δεν έχουν όχημα, μπορούν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.

«Ενεργοποίηση 112. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έλαβαν όσοι είναι στην Κω.

Φωτιά και στο Κατωφύγι Κρήτης

Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας κοντά στο χωριό Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου στην Κρήτη.

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα από το 112 όσοι βρίσκονται στην περιοχή Κατωφύγι και Ξενιάκος Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Κρήτης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Νωρίτερα, το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα και από αέρος δύο ελικόπτερα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Μονεμβασιά και Ηράκλειο Κρήτης

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον οι φωτιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Άγιο Ελισσαίο του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. 

Πυρκαγιά ξέσπασε και στη Μονεμβασιά. Συγκεκριμένα, φωτιά η ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος. Άμεσα έσπευσαν 40 πυροσβέστες, 11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ και τέσσερα αεροπλάνα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επιπλέον, συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική καθώς αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Βουρβουλίτη που βρίσκεται στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην περιοχή βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ εστάλη μήνυμα και από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι συνολικά 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα