Πανελλαδικές 2024: Γιατί το Υπουργείο Παιδείας έκανε επίπληξη στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Πανελλαδικές 2024: Γιατί το Υπουργείο Παιδείας έκανε επίπληξη στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Μετά από τα λάθη που έγιναν τις πρώτες ημέρες των Πανελληνίων 2024 στα θέματα, έγινε υπουργική επίπληξη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» στην ΚEΕ.

Τα λάθη που έγιναν  οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επιστήσει προληπτικά την προσοχή στα μέλη της ΚΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση 4 του θέματος Β1 της Νεοελληνικής Γλώσσας, μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, ρωτήθηκαν εάν στο κείμενο που δόθηκε στους εξεταζόμενους υποστηρίζεται ότι «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες».

Φιλόλογοι υποστήριξαν στην «Κ» ότι η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» είναι προβληματική στο πλαίσιο της πρότασης και μπέρδεψε τους υποψηφίους.

Την Κυριακή, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες. Ως εκ τούτου, τονίζει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ’ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών».

Όμως δεν ήταν η μόνη αστοχία στα θέματα των εξετάσεων.

Το Σάββατο, οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων εξετάστηκαν στα Μαθηματικά. Κατ’ αρχάς, επισημάνθηκε ότι ένα θέμα ήταν σχεδόν όμοιο με ένα που μπήκε στις εξετάσεις του 2006. Κάτι που δεν απαγορεύεται, αλλά η οδηγία είναι να αποφεύγεται.

Παράλληλα, βέβαια, αντιδράσεις προκλήθηκαν για το θέμα Γ.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) ανέφερε ότι «διαπιστώνουμε αστοχία στη διατύπωση. Υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους».

Και η ΕΜΕ πρότεινε «να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι». Μπροστά στον θόρυβο που προκλήθηκε, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισήμανε στην ΚΕΕ τον προβληματισμό της στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για μη επανάληψη λαθών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

.ipaidia.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα