Πανελλήνιες 2024: Ήταν εύκολα ή δύσκολα τα Μαθηματικά, τα Αρχαία και η Βιολογία;

Πανελλήνιες 2024: Ήταν εύκολα ή δύσκολα τα Μαθηματικά, τα Αρχαία και η Βιολογία;

Πανελλήνιες 2024: Δύσκολα τα Μαθηματικά, απαιτητικά τα θέματα της Βιολογίας
Μέτριας δυσκολίας τα Αρχαία - Ο σχολιασμός των θεμάτων

Πανελλήνιες 2024: Μέτριας δυσκολίας τα θέματα των Αρχαίων

Στο κείμενο του Πλουτάρχου, Περί Αλεξάνδρου τύχης και αρετής (6 329Α-D) και σε απόσπασμα από το έργο του Μάρκου Αυρήλιου, Τα εις εαυτόν, εξετάστηκαν στο κομμάτι του διδαγμένου οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

«Με μία πρώτη ματιά, τα ζητούμενα από την ενότητα του διδαγμένου κειμένου ήταν βατά και στοχευμένα, ως προς το κομμάτι της εκφώνησης, κάτι που θα κατηύθυνε τους υποψηφίους», σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αθανάσιος Σταυριανόπουλος, και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξαν εκπλήξεις».

Ως προς το άγνωστο, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Θ 81.1-2). Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανόπουλο, τα θέματα ήταν «μέτριας δυσκολίας, με ιδιαιτερότητες».

«Χρειαζόταν από τους υποψηφίους να αποκωδικοποιήσουν κάποιους όρους, καθώς ο Θουκυδίδης έχει ιδιαίτερη γραφή», ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι «οι ασκήσεις συντακτικού και γραμματικής απαιτούσαν καλή γνώση».

Πανελλήνιες 2024: Απαιτητικά τα θέματα της Βιολογίας
«Για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, που είχαν εμβαθύνει περισσότερο τις γνώσεις τους στη Βιολογία», ήταν τα σημερινά θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, σύμφωνα με τη βιολόγο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Αλεξάνδρα Καρά.

Όπως σημείωσε, τα θέματα δεν έδιναν πολλές ευκαιρίες σε όποιον δεν ήταν καλός γνώστης της ύλης» και «ήταν δύσκολα για να τα κατανοήσουν οι μέτρια προετοιμασμένοι υποψήφιοι.

Πανελλήνιες 2024: Απαιτητικά από άποψη χρόνου τα θέματα των Μαθηματικών
«Κατανοητά μεν, αλλά απαιτητικά από άποψη διαχείρισης χρόνου», ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσαατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με τον μαθηματικό, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Θεοφάνη Χανή.

«Τα θέματα ήταν καλά διατυπωμένα και στοχευμένα στους υποψηφίους και όχι σε καθηγητές», καθώς ήταν θέματα που κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα είχαν συναντήσει, τόνισε ο κ. Χανής.

«Το διαγώνισμα ήταν μεγάλο σε έκταση και κάλυπτε μεγάλο μέρος της ύλης. Κινήθηκε στην ίδια φιλοσοφία με τα περυσινά θέματα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο θέμα ήταν άσκηση του σχολικού βιβλίου και άρα διαχειρίσιμο από μεγάλο όγκο μαθητών. Ωστόσο, τα θέματα Γ4 και Δ4 ήταν τα πλέον απαιτητικά, που θα κρίνουν τις υψηλές βαθμολογίες, από 17 έως 20».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Πανάγου του Ομίλου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, τα θέματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης και παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην επίλυσή τους.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις του καθηγητή Γιώργου Πανάγου για τα θέματα των Μαθηματικών:

ΘΕΜΑ Α

Θεωρία

ΘΕΜΑ Β

 
Ελέγχονται βασικές γνώσεις της ανάλυσης. Μέτριας δυσκολίας ερωτήματα.

ΘΕΜΑ Γ

Τα ερωτήματα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης. Απαιτείται κριτική ικανότητα στα θέματα Γ3 και Γ4.

ΘΕΜΑ Δ

Υπάρχουν ερωτήματα μέτριας δυσκολίας. Το Δ4 είναι αυξημένης δυσκολίας.

Μαθηματική Εταιρεία: Σαφή τα θέματα στα Μαθηματικά και ανάλογης δυσκολίας με τα περσινά

Α. Τα θέματα έχουν σαφή αναφορά στο σχολικό βιβλίο και προϋποθέτουν καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων ετών

 Β. Τα θέματα παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία.

Τα ερωτήματα που θα προβληματίσουν περισσότερο τους/τις  υποψήφιους/ες είναι το Γ4 και το Δ4.

 Γ. Είναι ανάλογης δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά.  

 Ως προς τα θέματα χωριστά η Μαθηματική Εταιρία διατυπώνει  την εξής άποψη  

Θέμα Α Θεωρία

 Θέμα Β  Το Θέμα έχει αφετηρία άσκηση του σχολικού βιβλίου και ελέγχονται βασικές γνώσεις Ανάλυσης

 Θέμα Γ Τα ερωτήματα καλύπτουν μεγάλο μέρος του Διαφορικού Λογισμού  

Θέμα Δ Τα ερωτήματα του θέματος και ειδικότερα το  Δ4 αναμένεται να καθορίσουν την κατανομή της βαθμολογίας στην υψηλή κλίμακα. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα