Πανελλαδικές 2024: Μαθηματικά, Αρχαία, Βιολογία, θέματα και απαντήσεις

Πανελλαδικές 2024: Μαθηματικά, Αρχαία, Βιολογία, θέματα και απαντήσεις

Τα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού δίνουν σήμερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

 Ανάλογα με την κατεύθυνσή τους, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (ΟΠ Σπουδών Υγείας).

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών είναι για καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ σε σχέση με τα περσινά θέματα είναι σαφώς πιο απαιτητικά.
Το διδαγμένο κείμενο, περιλαμβάνει την ενότητα του Πλουτάρχου για τον Μ.Αλέξανδρο (Διδακτική ενότητα 21) με ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας και με πρωτότυπη λεξιλογική άσκηση. Το αδίδακτο κείμενο, παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και απαιτεί μεγάλη εξοικείωση με τον Θουκυδίδη. Στη γραμματική άσκηση εξετάζονται βασικοί τύποι, ενώ στο συντακτικό ζητείται ανάλυση μετοχής, μετά από πολλά χρόνια.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "Αρχαία Ελληνικά" πατήστε εδώ

Για τις απαντήσεις πατηστε ΕΔΩ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "Μαθηματικά" πατήστε εδώ

δειτε τις απαντησεις εδω

ΔΕΊΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΑΙ ΕΔΩ

Μαθηματικά ΓΕΛ

Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας ήδη από το θέμα Β. Οι ασκήσεις γενικά ήταν απαιτητικές τόσο από πλευράς εννοιών όσο και από πλευράς διαχείρισης του χρόνου, με ιδιαίτερη προσοχή σε ανάλυση όπως παραγωγησιμότητα, μονοτονία, ρυθμό μεταβολής, εμβαδόν και ρίζες εξισώσεων.

Θέμα Α

Αναμενόμενα θέματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς ισχυρισμούς, που θα δυσκόλευαν τους μαθητές.

Θέμα Β

Σαφή ζητούμενα αλλά ιδιαίτερα απαιτητικά στην επίλυση. Οι μαθητές έπρεπε να διαχειριστούν ορθά και αποτελεσματικά τον χρόνο τους.

Θέμα Γ

Απαιτητικό θέμα, που για την επίλυσή του προϋπόθεση ήταν ιδιαίτερες γνώσεις στον ρυθμό μεταβολής, ενώ κάλυπτε μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης.

Θέμα Δ

Αρκετά απαιτητικό θέμα, πιο δύσκολο συγκριτικά με το αντίστοιχο θέμα της περσινής χρονιάς, για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με συνδυαστικές έννοιες.

Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν όλη την ύλη. Για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Α1. Σχολικό βιβλίο σελ.76 θεώρημα ενδιαμέσων τιμών
Α2. Σχολικό βιβλίο σελ.155 Ορισμός
Α3. Σχολικό βιβλίο σελ.216
Α4.
α) Σ β)Σ γ)Λ δ)Λ ε)Σ

Δείτε τις απαντήσεις στο Α - Β

Δείτε εδώ τις απαντήσεις για το θέμα Γ των Μαθηματικών

Οι απαντήσεις για το θέμα Δ των Μαθηματικών – Μέρος Πρώτο

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "Βιολογία" πατήστε εδώ

Τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας Ομάδας Προσανατολισμού των Ημερησίων Γενικών Λυκείων παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία. Καλύπτουν ευρύ φάσμα της συνολικής εξεταστέας ύλης.

Τα ερωτήματα είναι σαφή και μπορούν να απαντηθούν από καλά προετοιμασμένους μαθητές με κριτική και αναλυτική σκέψη.

Χρειαζόταν ψυχραιμία από τους μαθητές αφού υπάρχουν ζητήματα που απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια, όπως τα υποερωτήματα Γ4, Δ2 και Δ3.

Πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τα θέματα που «έπεσαν» στις σημερινές εξετάσεις. Για ακόμη μία χρονιά η ΟΕΦΕ σχολίασε τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΓΕΛ, ενώ έδωσε και προτεινόμενες απαντήσεις για τα θέματα.

Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ:

Τα φετινά θέματα ήταν χωρίς ασάφειες, διαβαθμισμένης δυσκολίας που απαιτούσαν βαθιά κατανόηση και συνδυασμό της ύλης και γενικότερα τη δυνατότητα παρουσίασης και τεκμηρίωσης βιολογικών εννοιών, διαδικασιών, φαινομένων για την τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά το ΘΕΜΑ Α, δυσκολία παρουσιάζουν το Α2 και Α5.
Στο ΘΕΜΑ Β παρουσιάζει δυσκολία το Β3.
Στο ΘΕΜΑ Γ το ζήτημα Γ4 μπορεί να προβληματίσει τους μαθητές.
Το ΘΕΜΑ Δ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

δείτε εδω τις απαντήσεις

και εδω

ΔΕΊΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΑΙ ΕΔΩ

Απαιτητικά αλλά χωρίς ασάφειες τα θέματα στην Βιολογία

Το madata.gr εδώ και 17 χρόνια στο πλευρό των υποψηφίων μεταδίδει, δίνει απαντήσεις και σχολιάζει τα θέματα των εξετάσεων

 Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν αύριο Τετάρτη τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 Θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Σημειώνεται, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα