Μάτι: Στις 8 Ιουλίου στο εφετείο η δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Μάτι: Στις 8 Ιουλίου στο εφετείο η δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης, προσδιορίστηκε το εφετείο για τη δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες.

Έτσι, στις 8 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκη στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ενώπιον του οποίου θα δικαστούν και οι 21 κατηγορούμενοι από μηδενική βάση μετά την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών, Σπύρος Παππάς, και σε ό,τι αφορά το ύψος των ποινών για τους καταδικασθέντες και σε ο,τι αφορά το αθωωτικό μέρος της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η Δικαιοσύνη σε αυτό στάδιο έδειξε ξεκάθαρα πως όταν θέλει μπορεί να τρέξει τις διαδικασίες καθώς πάνω από αυτήν την τόσο σοβαρή υπόθεση που η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων προκάλεσε έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων, εξακολουθεί να πλανάται το… φάντασμα της ενδεχόμενης παραγραφής των πλημμεληματικών πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ως εκ τούτου εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της επί της ουσίας ατιμωρησίας τους σε μια τέτοια περίπτωση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Χριστόφορο Λινό, ζητώντας του να απαλλάξει από άλλα τα άλλα υπηρεσιακά της καθήκοντα την πρόεδρο του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση για να γράψει την πρωτόδικη απόφαση, όπως και έγινε, η οποία αποτελείται από 8.500 σελίδες.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, με επιμέλεια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Καλιόππης Βαρδάκη, έτρεξαν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τον άμεσο προσδιορισμό της δίκης ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα.

Έτσι, φτάσαμε στον προσδιορισμό της δίκης στις 8 Ιουλίου στο τμήμα διακοπών του Εφετείου της Αθήνας, ώστε να προχωρήσει και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Μάρτυρες, κατηγορούμενοι και αποδεικτικό υλικό εξετάζεται πλέον από την αρχή.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα