Οικόπεδα: Χάος με τις δηλώσεις καθαρισμού – Σε πανικό οι ιδιοκτήτες

Οικόπεδα: Χάος με τις δηλώσεις καθαρισμού – Σε πανικό οι ιδιοκτήτες

Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας έχει στόχο να μην έχουμε τα φαινόμενα των πυρκαγιών άλλων ετών.

Είτε πρόκειται για κληρονομιά ή επένδυση, ένα μικρό κομμάτι γης γίνεται μεγάλος βραχνάς για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Άλλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, άλλοι σε πανικό ξεριζώνοντας ως και δέντρα, όλοι όμως με αγωνία για το κόστος που τελικά θα φτάσει η νέα τους υποχρέωση για καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα υπό το βλέμμα μηχανικού.

Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας στόχο έχει έναν, να μην έχουμε τα φαινόμενα των πυρκαγιών άλλων ετών. H παράταση που δόθηκε στους ιδιοκτήτες για να λάβουν τα μέτρα τους δεν αρκεί, λένε οι ίδιοι.

Σε πολλές περιπτώσεις σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, με ιδιοκτήτες να βάζουν μπουλντόζες στα χωράφια και να τα σαρώνουν όλα, ενώ φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που επέδειξαν αδιαφορία. Το σίγουρο είναι πως η ζήτηση έφερε ήδη διπλασιασμό των τιμών και των εργατικών.

Σε κάθε περίπτωση, για εφέτος ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.

Όπου απαιτούνται, πέρα από υπεύθυνη δήλωση και τα χαρτιά των επιστημόνων, αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στον Δήμο, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναλάβει και την ομαδική εκπόνηση μελετών με μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες. Εναλλακτικά στην πλατφόρμα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Πού κυμαίνονται τα πρόστιμα

Την ίδια ώρα βαριά είναι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Αν δεν καταθέσουν έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας:

-0,10€/τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας
-0,20€/τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας
-0,30€/τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας
0,40€/τ.μ. για ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας
-Αν έχουν υποβληθεί εκθέσεις χωρίς να εφαρμοστούν έκπτωση 50%

Αν οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως θα μπορέσουν με μια έκθεση για τα μάτια του κόσμου να καταφέρουν να γλιτώσουν το πρόστιμο ξεχνούν πως θα γίνει και αυτοψία. Εδώ αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα