Ηνίοχος 2024: Στον αέρα πάνω από 36 μαχητικά και ελικόπτερα από 10 χώρες

Ηνίοχος 2024: Στον αέρα πάνω από 36 μαχητικά και ελικόπτερα από 10 χώρες

Με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από 10 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία είναι σε εξέλιξη η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Αδιάκοπες είναι οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας καθώς, η πολυεθνική πλέον, άσκηση «Ηνίοχος» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πάνω από 36 μαχητικά και ελικόπτερα από 10 χώρες έχουν μετατρέψει μαζί με άλλα τόσα ελληνικά, τη βάση της 117 Πτέρυγας Μάχης σε πραγματική σφηκοφωλιά.

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper.

Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου.

Στην fightertown της Ανδραβίδας αυτές τις ημέρες θα δει κανείς μεταξύ άλλων αμερικανικά F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, βρετανικά και σαουδαραβικά Eurofighter. Πλάι στα ελληνικά Rafale πετούν μαχητικά του ίδιου τύπου από Γαλλία και Κατάρ.

Η άσκηση αυτή διεξάγεται σε μια περίοδο που η Πολεμική Αεροπορία και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζουν το υλικό αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές τους. Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα καθώς η συμβολή των ΗΠΑ σε αυτό είναι σημαντική.

«Αυτό δείχνει την δέσμευση των ΗΠΑ να εκσυγχρονίσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ανταποκρίνεται στην διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι η άγκυρα της νοτιοανατολικής πτέρυγας (του ΝΑΤΟ)», υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» που το επιχειρησιακό της μέρος θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου, είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα