Τέμπη: «Δεν υπάρχει οτιδήποτε γραπτό για τις μετακινήσεις βαγονιών» - Αντιδράσεις των κομμάτων για το μπάζωμα

Τέμπη: «Δεν υπάρχει οτιδήποτε γραπτό για τις μετακινήσεις βαγονιών» - Αντιδράσεις των κομμάτων για το μπάζωμα

Δικαίωση για τις 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που άφησε πίσω της 57 νεκρούς οι συγγενείς των θυμάτων δίνουν μάχη για τη δικαίωση των ανθρώπων που χάθηκαν.

Οι εξελίξεις στην έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία είναι σημαντικές, καθώς σε προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων εντοπίστηκαν ουσίες, όπως είναι ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, όλα τους εκρηκτικές ύλες και όχι έλαιο σιλικόνης, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Ένα από τα ερωτήματα αφορά το πως βρέθηκε το ξυλόλιο στο σημείο της τραγωδίας, με τους πραγματογνώμονες και τους συγγενείς των θυμάτων να τονίζουν πως το φορτίο που κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο η αντιπολίτευση της ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών, κατηγορώντας της για το μπάζωμα του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Ο ανείπωτος πόνος και η οδύνη απαιτεί σεβασμό. Πρέπει η δικαιοσύνη να εξετάσει τα πάντα και να βγάλει αποτελέσματα. Στο θέμα των Τεμπών σιωπώ από σεβασμό και περιμένω το αποτέλεσμα της δικαιοσύνης, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε η ευρωβουλευτής ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Για ερωτήματα που έχουν απαντηθεί έκανε λόγο ο Πάνος Ρήγας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου σχολίασε πως «η κάλυψη του σημείου έγινε μέσα σε 3 μέρες, χρόνο ρεκόρ για την ελληνική γραφειοκρατία».

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή, που με διάφορα παιχνίδια επιλέγει ποιος θα μιλήσει και κατευθύνει τη συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για το τι πήγε στραβά», είπε ο Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς.

Ερωτήματα για τη μετακίνηση των βαγονιών

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την μετακίνηση των βαγονιών από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Όπως αποκάλυψε στο MEGA ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, δεν αναφέρεται γραπτώς στη δικογραφία οτιδήποτε για τη μετακίνηση των βαγονιών της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

«Ότι έγινε, έγινε με προφορική εντολή. Τα πρακτικά του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας δεν αναφέρουν τέτοιες αποφάσεις. Όλοι λένε ότι ήταν προφορική εντολή».

Ενδιαφέρον προκαλεί και η φωτογραφία από το σημείο του δυστυχήματος. Απεικονίζεται το επίκεντρο της φωτιάς και μέσα στο εσωτερικό του τριγώνου που έχει σχηματιστεί είναι το καμένο βαγόνι του κυλικείου, ενώ το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας έχει διαλυθεί.

«Από τη σφοδρή σύγκρουση έχει διαλυθεί η ηλεκτρομηχανή και το πρώτο βαγόνι. Ακριβώς στο κέντρο του τριγώνου η τσαλακωμένη μάζα είναι το βαγόνι του κυλικείου. Εκεί έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι», εξήγησε ο Κώστας Λακαφώσης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην πράσινη περιοχή θα μπορούσε να πατήσει ο οποιοσδήποτε γερανός, χωρίς να αλλοιωθεί το κέντρο του τριγώνου.

«Δεν υπήρχε υπηρεσιακή ανάγκη. Θα μπορούσαν να σηκωθούν τα βαγόνια από την έξω πλευρά», συμπλήρωσε.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα