Τέμπη: Καιγόμουν από τις λαμαρίνες - Βγήκα από το τρένο για να ανασάνω και μπήκα να βοηθήσω - Συγκλονίζει φοιτητής

Τέμπη: Καιγόμουν από τις λαμαρίνες - Βγήκα από το τρένο για να ανασάνω και μπήκα να βοηθήσω - Συγκλονίζει φοιτητής

Η Εξεταστική Επιτροπή για «τη Διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και Όλων των Πτυχών που Σχετίζονται με αυτό» συνεδριάζει για μια ακόμη ημέρα. Καταθέτει φοιτητής -σήμερα- του Εμπορικού Ναυτικού που επέζησε από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η ομιλία του Ανδρέα Αλικανιώτη:

Είχαν τις αισθήσεις μου καθόλη τη διάρκεια μέχρι να καταλάβω ότι είμαι αρτιμελής, πρώτα πως θα επιβιώσω και μετά να βοηθήσω κι άλλους. Λόγω αναθυμιάεων και φωτιάς, ειδα ραγισμε΄νο το τζάμι, το σπάσαμε με βαλίτσα και βγήκαε έξω. Είδαμε ανθρώπους σε χειρότερη από εμάς κατάσταση, διασώσαμε περίπου 10 άτομα.

Όλα περνούσαν μέσα σε δευτερόλεπτα δεν είχα αίσθηση του χρόνου.

Ήμουν σε σοκ ειδικά τον πρώτο μήνα. Δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Είναι σαν όνειρο. Ξύπνησα με μώλωπες. Πολλοί παθόντες ακόμα δεν έχουν συνέλθει. Ακόμα έχουν ψυχιατρική βοήθεια άτομα για να είναι καλά.,

Το μόνο σχέδιο ήταν να πηδήξουμε από ίσιωμα 4 μέτρων να γλιτώσουμε από τη δηλητηρίαση από το διοξείδιο και από τη φωτιά. Ήμουν εκεί πάνω από 20 λεπτά αλλά δεν είχα αίσθηση του χρόνου. Ο πραγματογνώμονας μου το είπε στο περίπου. Έβλεπα συνεπιβάτες στο πιο πίσω βαγόνι και πιο πίσω κουπέ να καλούν τηλέφωνα οι ίδιοι. Δεν ξέρω ποιος κάλεσε τις Αρχές. Εγώ κινητό δεν είχα χάθηκε.

Άργησαν πολύ να κατέβουν κάτω στο χωράφι οι διασώστες. Εκεί είχε πολλούς εγκαυματίες τραυματίες που είχαν εκτοξευθεί από τη σύγκρουση. Έκατσα έξω αρκετή ώρα μέχρι τα τελευταία ασθενοφόρα, θυμάμαι άργησαν να κατέβουν κάτω. Καθυστερήσανε τους μπροστά που η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Αργήσαν πολύ.

Κάποιοι ήταν ελαφρώς εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι και ανήμποροι να σκαρφαλώσουν στο παράθυρο για να πηδήξουν από το τρένο. Τραυματιστήκαμε πολλοί στην πτώση στην προσπάθεια να βγούμε και πέσαμε πάνω σε σίδερα.

Για το πώς πάει η Εξεταστική Επιτροπή ο φοιτητής δήλωσε σε ερώτηση που δέχθηκε: «Πιστεύω και ελπίζω όλο αυτό εδώ που φτάσαμε να βγει κάπου και να αποδοθούν ανάλογα οι ευθύνες και όχι μόνο σε όσους ήταν μπροστά αλλά γενικότερα.»

Η απάντηση για την τούρτα με το τρένο στα γενέθλιά του

Είχα ανεβάσει μια φωτογραφία. Η μητέρα μου μου είχε πάρει μια τούρτα που είχε ένα βαγόνι επάνω ότι μέσα από αυτό ξαναγεννήθηκα. Βγήκαν κάποια άτομα συμπαθόντες και έξω από την κατάσταση και αρχίσαν να κακολογούν την όλη αυτή κατάσταση.

Ήθελα καιρό να απαντήσω στην ερώτηση. Η τούρτα ήταν έκπληξη. Επιλογή μου που το ανέβασα. Εγώ χάρηκα και με συγκίνησε. Χάλασε η μαμά μου ένα πέμπτο του μισθού της. Μου ευχήθηκαν μέχρι και θάνατο ότι λάθος άτομα πέθαναν στο τρένο. Δεν θα δεχθώ από κανέναν να πει τίποτα για αυτό. Εκείνες τις ημέρες όταν τα είδα δεν ήξερα πώς θα αντιδράσω. Ήμουν φορτωμένος δεν ήθελα να δώσω διάσταση. Με πήραν δύο μητέρες παιδιών και αρχίσαν μου μιλούσαν άσχημα, να μην λέγεσαι ήρωας.

Ήταν αισθητή η έκρηξη και η φωτιά;

Εκείνη την ώρα έκρηξη δεν κατάλαβα. Κατάλαβα ότι έγινε εκτροχιασμός από λάθος κίνηση. Το πρώτο πράγμα που είπα στη μαμά μου ήταν εκτροχιασμός. Με το που άκουσα το μπαμ και έσβησαν τα φώτα ήταν η στιγμή που καθόμουν από πίσω ήρθα μπροστά και χτυπιόμουν με άλλα άτομα που ήταν μέσα στο κουπέ.

Με το που βγήκα έσπευσα σε τραυματίες κάτω γιατί είδα ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή. Με το που αντίκρυσα τι έγινε εκεί έπαθα το πρώτο σοκ. Από εκεί και πέρα έσπευσαν να βοηθήσω τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση δεν θέλετε να γνωρίζετε.

Όχι απλά υπήρχε φωτιά αλλά εμείς οι τελευταίοι γλιτώσαμε τη φωτιά στο μισό μέτρο. Υπήρχε και στο χωράφι φωτιά. Μέχρι και το τρίτο ίσως τέταρτο υπήρχε φωτιά. Υπήρχαν πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ.

Παρακολυθείτε την Εξεταστική Επιτροπή;

Για να μια ειλικρινής οτιδήποτε έχει να κάνει με το δυστύχημα το αποφεύγω. Μου δημιουργεί σκέψεις προβληματισμούς και δεν με αφήνει σε ησυχία. Κακώς ίσως αλλά από την άλλη μου δημιουργεί πονοκέφαλο. Με κάνει να συνδυάζω πράγματα που ασχολούμουν. Ενώνω τις εικόνες και εν τέλει όταν έφτιαξα το 99% της εικόνας αυτής μου δημιούργησε κι άλλο πρόβλημα να ψάχνω κι άλλα πράγματα, πώς και γιατί.

Υπήρχε ψυχολογική βοήθεια;

Υπήρχε βοήθεια στον πρώτο προς δεύτερο μήνα. Με είχε παρακολουθήσει ψυχίατρος στο Αιγινήτειο. Τελείωσαν οι συνεδρίες και οποιαδήποτε στιγμή το χρειαστώ θα ξαναβοηθώ. Είμαι σε καλή κατάσταση και αυτό μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή.

Τι συνέβη με την πυρκαγιά ερωτήθηκε από την κα Πέρκα:

Από τη στιγμή που η σύγκρουση γίνεται με 300 χλμ την ώρα, δηλαδή 160 το εμπορικό και 140 το άλλο είναι πολύ εύκολο να συμβούν αρκετοί θάνατοι. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το τι κουβαλάει το εμπορικό και τα καύσιμα, δεν ξέρω. Είναι δουλειά πραγματογνώμων. Μπορεί να γίνει έκρηξη η φωτιά. Δεν θα ξεχάσω τη μυρωδιά της φωτιάς κάτι σαν να σου τρυπάει τη μύτη. Διαπερνούσε τη μύτη και την άνοιγε όπως η αίσθηση της ναφθαλίνης.

Βρεττός: Πιστεύετε ότι εμείς οι πολιτικοί κάνουμε το καθήκον μας μέσα από την Επιτροπή; Ή ότι συγκαλύπτουμε;

Πιστεύω ότι όπως και να χει κάποια στιγμή θα βγει κάπου κι ας μην είναι τώρα. Κάποια στιγμή θα αποδοθούν οι ευθύνες, όπως είπα πριν. Δεν μπορώ να γνωρίζω με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η συγκάλυψη αλλά ξαναλέω ελπίζω ότι όλο αυτό θα είναι μόνο για καλό και όχι για συγκάλυψη. Το οφείλουμε σε όλους τους γονείς και τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. Το οφείλουμε στους γονείς που πήραν σακούλα με στάχτη.

Το αίσθημα πυράκτωσης

Είχα εγκαύματα σε όλο μου το σώμα. Η φωτιά κατέφθανε στο βαγόνι από μπροστά προς τα πάνω μας. Από το κυλικείο προς εμάς. Η μηχανή όχι απλά είχε εκτροχιαστεί. Είχε διαλυθεί απ’ όσο έχω δει σε φωτογραφίες. Δεν ήταν στο οπτικό μου πεδίο.

Για την επιβίβαση στο Παλαιοφάρσαλο

Εγώ μπήκα στον Σταθμό Λαρίσης. Στο Παλαιοφάρσαλο ανακοινώθηκε από τον οδηγό ότι θα κάνουμε στάση 10 με 15 λεπτά. Δεν θυμάμαι να λέει καν για ποιο ζήτημα. Είχε ξαναγίνει αρκετές φορές να σταματήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν είχα καμία επαφή με κανέναν φορέα από κυβέρνηση ή από τη διοίκηση ΟΣΕ. Δεν γνωρίζω αν το αρχικό διάστημα προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μου. Δεν νομίζω κιόλας.

Έχετε επισκεφθεί ξανά τον τόπο

Δεν το έχω ξαναεπισκεφθεί. Ίσως γιατί δεν έχει τύχει δεν ξέρω.

Φλώρος: Ήταν αισθητό σε εσάς το φαινόμενο της έκρηξης; Πώς το βιώσατε;

Δεν ήταν στο οπτικό μου πεδίο. Δεν άκουσα την έκρηξη. Μετά το μπαμ αλληλοσυγκρουόμασταν, δεν άκουγα κάτι περισσότερο. Την αίσθηση της θερμοκρασίας την είχα. Μπορεί να ήταν και από την τριβή. Δημιουργήθηκε μεγάλη θερμότητα και μετά με διαπέρασε όλη αυτή εμένα και τους υπόλοιπους.

Διασώσεις; Πράξατε με άλλα άτομα;

Υπήρχαν και άλλα άτομα που βοήθησαν. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Γενικά δεν έχω επικοινωνία με αρκετά άτομα μόνο όσα γνώριζα. Μπορώ να σας πω ότι πολλά από αυτά αποφεύγουν να μιλήσουν. Προσπαθούσα να κρατήσω συντροφιά ή να απομακρύνω άτομα από τη φωτιά. Δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης.

Όταν βγήκατε από το τρένο υπήρχε φωτιά;

Κανονικότατα και εξαπλωνόταν.

Ποιον θεωρείτε υπαίτιο;

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω σε ποιον θα αποδοθούν. Εμπλέκονται διάφοροι ίσως από τα ίδια τα στελέχη, από τον ίδιο τον άνθρωπο, από την εκπαίδευση. Όντας ναυτικός μπορώ να πω εφόσον έχουμε την ασφάλεια Α και Ω δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν υπάρχει δικλείδα ασφάλειας

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα