Τέμπη: Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Κώστας Αγοραστός

Τέμπη: Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Κώστας Αγοραστός

Στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη καταθέτει ο Κώστας Αγοραστός, με φόντο την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και την άρον άρον καταστροφή των στοιχείων προς διερεύνηση.

Προηγήθηκε μήνυση, τον Αύγουστο του 2023, από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει καταθέσει υπόμνημα μετά τη μήνυση, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες, και να τα «ρίξει» στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για «άδικη» παραπομπή.

«Για μία ακόμη φορά εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και δηλώνω ότι συμπαραστάθηκα στους οικείους των θυμάτων από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Θέλω με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσω ότι είναι άδικη η παραπομπή μου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί ότι δεν φέρω οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών», δήλωσε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Στο υπόμνημά του άλλωστε αρνήθηκε την κατηγορία και πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για τη συγκάλυψη στοιχείων στην αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Υποστήριξε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Μάλιστα, δεν διστάζει στο υπόμνημά του να σημειώσει ότι συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο παρίσταντο 15 άτομα από διαφόρους φορείς, μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, όπου αποφασίστηκε η έγκριση υποέργων προς και στον χώρο του δυστυχήματος, επιχειρώντας να πετάξει κάθε ευθύνη από πάνω του.

Παράλληλα, επικαλέστηκε ένορκες καταθέσεις, από τις οποίες φέρεται να προκύπτει πως όσες εργασίες έγιναν στον τόπο του δυστυχήματος, έγιναν με «πρωτεύοντα ρόλο» της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες έδιναν τις εντολές, την καθοδήγηση, την έγκριση και τις υποδείξεις για ό, τι γινόταν στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ ήταν και ενημερωμένες οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα