Αγρότες: Αποκλεισμοί δρόμων πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Αγρότες: Αποκλεισμοί δρόμων πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη και 15 εκπροσώπων αγροτών, σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου σε εθνικές οδούς αλλά και μέσα στις πόλεις, όπου πραγματοποιούνται πορείες με τα τρακτέρ.

Στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο κατά το οποίο τρακτέρ μπήκαν με ελληνικές σημαίες και κορναρίσματα,  όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα, ενώ στον Πλατύκαμπο σχεδιάζεται από το μπλόκο να γίνει συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου.

Την Τρίτη, ημέρα όπου πρόκειται οι αντιπροσωπείες των αγροτών και των κτηνοτρόφων να βρεθούν στο Μαξίμου, προγραμματίζεται επίσης συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Τρικάλων-Λαρίσης, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα εννέα σημεία αιχμής, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προέκυψαν από την πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, που έγινε στη Νίκαια και εστάλησαν στον πρωθυπουργό, αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, αλλαγή του του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. 

Ένταση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Διευκρινίσεις για το περιστατικό με τους αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έδωσε μέσω της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη και υποστήριξε ότι θα έβλεπε τέσσερις πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς.  

«Ο κ. Αυγενάκης ήρθε χθες στην Αλεξανδρούπολη για να πάει στην Κομοτηνή. Το μόνο που είχε προγραμματιστεί ήταν μια συνάντηση στο ξενοδοχείο που θα ξεκουραζόταν ο Υπουργός, υπήρξε μία συνάντηση προγραμματισμένη με τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών με τέσσερις δηλαδή ανθρώπους, επειδή έχουν καεί, έχουν καεί ελιές και επειδή δεν προλαβαίναμε να πάμε στο ξενοδοχείο δεν προλαβαίναμε την πτήση, είπαμε θα πάμε στο αεροδρόμιο απευθείας, όπου εκεί καλέσαμε τους ελαιοπαραγωγούς αυτούς τους 4 ανθρώπους να τους δει ο υπουργός σε μία μικρή αίθουσα του αεροδρομίου», σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση.

«Υπήρχε ραντεβού ήταν παρουσία και οι υπόλοιποι βουλευτές ΝΔ του νομού, ήταν όλος ο κόσμος περίμενε.  Το να λέμε ότι δεν υπήρχε ένα ραντεβού, άλλο είναι να μην φτάνουν οι χρόνοι και άλλο δεν υπήρχε ραντεβού», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.
 
Ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Έβρου και μέλος της δεκαπενταμελούς επιτροπής στην συνάντηση με πρωθυπουργό, Κώστας Καναβίδης επίσης τόνισε: «Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την αλλαγή του σχεδίου του, ουδέποτε ενημερώθηκε κάποιος από εμάς, σε συνάντηση μαζί του να κάνει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση».

Σε Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει, ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ένταση που επικράτησε στο αεροδρόμιο οι αγρότες αποφάσισαν να μεταβούν στο τελωνείο των Κήπων.

Στις 11 το βράδυ περισσότερα από 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο των Κήπων. Όπως είπε, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, το τελωνείο θα μείνει ανοικτό για λεωφορεία και αυτοκίνητα. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, δεν θέλουμε κανένας να χάσει το εισόδημά του, αν θα κλείσει, θα κλείσει για τα φορτηγά».

«Οι αγρότες με τους αγώνες τους αποδεικνύουν ότι υπάρχει αντιπολίτευση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ News, το βράδυ της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα των αγροτών «που είναι δίκαια», αλλά και στην «αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ, την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, από την οποία πηγάζουν τα προβλήματα των αγροτών στην Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημείωσε, ακόμα, τις «τραγικές επιπτώσεις που έχει στην αγροτική οικονομία η «πράσινη μετάβαση» που υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης,

Μαρινάκης: «Ουσιαστικός» ο διάλογος Μητσοτάκη – αγροτών, αλλά δεδομένα τα δημοσιονομικά όρια
Ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και μπροστά στην σταδιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχείρησε να «οριοθετήσει» τη συνάντηση αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης εκτίμησε ότι θα γίνει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας των αγροτών και υπενθύμισε τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη (αποζημιώσεις, επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, κ.λπ.), ωστόσο επισήμανε ότι τα δημοσιονομικά όρια είναι δεδομένα και τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «ακούμε με προσοχή όλα τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, σεβόμαστε τους κόπους των Ελλήνων φορολογουμένων και τα δημοσιονομικά δεδομένα και θέλουμε οι αποφάσεις να μας είναι προς όφελος όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων».

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμου δρόμων από τους κινητοποιούμενους αγρότες, τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των αρχών να τηρούν και να εφαρμόζουν το νόμο, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνάντηση της Τρίτη, την οποία και δικαιολόγησε λέγοντας ότι ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται πως «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν». Πάντως, επανέλαβε ότι«διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών».

Αυγενάκης: Είμαστε στο πλευρό του κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου, αλιέα και μελισσοκόμου

Ένα 24ωρο πριν το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε στη Βουλή πως η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους. 

«Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά προτείνοντας άμεσες λύσεις και με τη συνέχιση του διαλόγου είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε», υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε «άτοπη» την κριτική της αντιπολίτευσης. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου, αλιέα και μελισσοκόμου», είπε.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Γιώργου Παπαηλιού από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αγρότες είναι σε αναβρασμό γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι κι ότι «ο πρωθυπουργός σύρθηκε εξ ανάγκης στη συνάντηση με τους αγρότες». Ο Μανώλης Χνάρης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα και ότι οι εξαγγελίες της είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. 

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα